Dijalog Beograda i Prištine    Onlajn događaj: Šta, zapravo, želimo? – stavovi građana Srbije o dijalogu Beograda i Prištine

Onlajn događaj: Šta, zapravo, želimo? – stavovi građana Srbije o dijalogu Beograda i Prištine

Stavovi građana o dijalogu Beograda i Prištine, bezbednosnim pretnjama i evrointegraciji biće tema onlajn događaja koji će se održati 25. marta 2021. godine, sa početkom u 11h u okviru Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35.

Početkom marta navršilo se punih 10 godina od otpočinjanja dijaloga Beograda i Prištine. Neposredno nakon postizanja Briselskog sporazuma 2013. godine, delovalo se da dijalog neupitno vodi ka kompromisnom rešenju i postizanju obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa dve strane. Danas, punih osam godina kasnije, jasno je da konačno rešenje nije „na dohvat ruke”. Razloga za ovakav ishod je mnogo, ali je simptomatično da su se elite u Beogradu i Prištini neretko pozivale na to da im javno mnjenje „vezuje ruke” i sprečava ih da naprave kompromis.

Istraživački tim Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) i Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI) je izdvojio i analizirao preko 30 relevantnih istraživanja javnog mnjenja Srbije od 2013. do 2020. godine. Ključni nalazi analize o stavovima građana o dijalogu Beograda i Prištine biće predstavljeni u okviru prvog panela webinara, dok će drugi panel biti posvećen stavovima građana Srbije i Kosova o bezbednosnim pretnjama i evrointegraciji.

AGENDA

I Panel: Analiza stavova građana Srbije o dijalogu Beograda i Prištine


11:00 – 11:30 Predstavljanje ključnih nalaza analize ”Kratka istorija stavova građana Srbije o dijalogu
Beograda i Prištine – Šta se (nije) promenilo?”

  • Milan Krstić, Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI), istraživač
  • Bojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), istraživač

11:30 – 11:45 Diskutovanje ključnih nalaza analize

  • Izabela Kisić, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, izvršna direktorka

11:45 – 12:00 Pitanja učesnika i zaključna razmatranja
Moderacija: Sanja Sovrlić, novinarka N1


II Panel: Građani Srbije i Kosova o bezbednosnim pretnjama i evrointegraciji (organizuje se uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED))


12:00 – 12:30 Predstavljanje stavova građana Srbije i Kosova o bezbednosnim pretnjama i evrointegraciji

  • Maja Bjeloš, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), istraživačica
  • Luka Šterić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), istraživač

12:30 – 13:00 Pitanja učesnika i zaključna razmatranja
Moderacija: Nikola Burazer, Centar savremene politike

PRIJAVITE SE ZA DOGAĐAJ OVDE.

Događaj se organizuje u okviru projekta „Nacionalni konvent o Evropskoj uniji 2020/2021, Poglavlje 35: Ostala pitanja – Kosovo“ koji realizuje InTER – Institut za teritorijalni ekonomski razvoj uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške i Balkanskog fonda za demokratiju (Balkan Trust for Democracy-BTD).

Foto: EPA / Valdrin Xhemaj

Add Comment