Uncategorized @sr    Otvaranje poglavlja 23 i 24 u najboljem slučaju u proleće 2015. godine

Otvaranje poglavlja 23 i 24 u najboljem slučaju u proleće 2015. godine

9. oktobar 2014. godine

Otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom u „najoptimističnijem scenariju“ moglo bi biti u proleće 2015. godine, rekao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je Davenport na zajedničkoj sednici skupštinskih odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije.

Predstavljajući izveštaj o napretku Srbije poslanicima u parlamentu, Devenport je rekao da bi otvaranje poglavlja koja se tiču osnovnih i ljudskih prava, vladavine prava i reforme pravosuđa bilo moguće sledećeg proleća pod uslovom da se sve uradi prema očekivanjima i jako kompleksnim akcionim planovima koji zahtevaju saradnju Vlade bez presedana i jako veliku koordinaciju u radu Vlade.

„To su pitanja od ključnog značaja i moraju biti na samom početku pregovora“, rekao je Devenport i dodao da će u narednih šest meseci ključna biti priprema za otvaranje ta dva poglavlja.

Devenport je rekao i da je želja EU da se dijalog Beograda i Prištine reaktivira na najvišem političkom nivou.

On je istakao da postoji potreba za dubokim reformama u administraciji i javnom sektoru, što će biti izazov za Srbiju, dodajući da mora da se pronađe i pravi način da se u proces pregovora uključe parlament i civilno društvo.

Devenport je kazao da je dobro što je parlament usvojio znatan broj ključnih zakona, navodeći set zakona iz oblasti privrede i medija, ali je dodao da je parlament tu i da se stara o tome da se njihova primena odvija kako je predviđeno.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Add Comment