Uncategorized @sr    Plenarna sednica Nacionalnog konventa: Kako dalje ka EU

Plenarna sednica Nacionalnog konventa: Kako dalje ka EU

Plenarna sednica Nacionalnog konventa o EU, održana 17. decembra, pokazala je da su kultura dijaloga i saradnja na svim nivoima društva neophodni. Za isti sto dovedeni su predstavnici Vlade RS, Narodne skupštine RS, diplomatskog kora i civilnog društva, da ocene dosadašnji napredak Srbije na putu evropskih integracija.  Procenjen je napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma i zahteva koji se odnose na ekonomski razvoj, zaštitu zdravlja i životne sredine.

Zajednički je stav da je ova godina bez presedana i da su svi delovi društva i važni procesi, poput evropskih integacija, ozbiljno pogođeni pandemijom.  Nezadovoljstvo tempom evropskih integracija i nedostatkom rezultata, iznela je koordinatorka Nacionalnog konventa o EU, Nataša Dragojlović. Ona smatra da su male šanse da se do 2025. Srbija priključi EU.

Šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, izrazio je dozu optimizma i pored toga što u protekloj godini nisu otvorena nova poglavlja, i očekivanje da će se situacija popraviti u narednoj godini. On smatra da je ovogodišnji izveštaj o napretku samo dodatni motiv da se u narednoj godini popravi stanje u oblastima u kojima napredak nije dovoljno izražen (pravosuđe, mediji, reforma državne uprave, zaštita ljudskih prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala).

Ambasador Nemačke , Tomas Šib,  smatra da ima opravdanih razloga za verovanje da će 2021. doneti nova otvorena poglavlja Srbiji i  da je Srbija s razlogom tražila pojašnjenja vezano za novu metodologiju za pristupanje EU. On je uveren i da je sama EU dužna da u što kraćem roku, pojašnjenja i dostavi.

Ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović, smatra da je priča o poglavljima prevaziđena i da civilno društvo okupljeno u Konventu mora da počne da prati proces evropskih integracija po novoj metodologiji, kroz klastere. Joksimović tvrdi da će pregovaranje po klasterima doneti otvaranje, ne jednog, već čitavog seta poglavlja odjednom.  Joksimović kaže da je Srbija i u vreme pandemije pokazala da je partner od poverenja, da nikome nije bila na teretu i da je  naša zemlja pomagala drugima koliko je mogla.

Na panelu o političkim kriterijumima, koordinatori radnih grupa Nacionalnog konventa koji prate oblast političkih kriterijuma Srđan Majstorović (koordinator međusektorske radne grupe za političke kriterijume), Jovana Spremo (koordinatorka radne grupe za poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava), Bojan Elek (koordinator radne grupe za poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbednost), i Bojana Selaković (ispred Građanskih inicijativa) izneli su niz kritika i predloga za unapređenje oblasti vladavine prava, pravosuđa, bezbednosti i položaja civilnog društva. Njihovi sagovornici sa strane države bili su predsednik Narodne skupštine RS, Ivica Dačić, ministarka za dijalog Gordana Čomić, pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović i državni sekretar ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković. Prostor za dalji dijalog i saradnju postoji i treba da bude negovan u dobroj veri, jedan je od zaključaka učesnika ovog panela.

Predsednik Narodne skupštine gospodin Ivica Dačić, najavio je donošenje kodeksa ponašanja narodnih poslanika odgovor na zamerke Evropske komisije.  Dačić je najavio dalje uključenje  Konventa u trenutku kada se pred poslanicima bude našao Izveštaj o napretku.

Na završnom panelu, Predsednica Vlade Ana Brnabić, odgovarala je na pitanja predstavnika Nacionalnog konventa koji se bave procenom efekata pandemije na ekonomski položaj zemlje, na zaštitu zdravlja i zaštitu životne sredine. Marko Malović (koordinator međusektorske grupe za ERP), Kori Udovički (koordinatorka radne grupe za poglavlja 17 – ekonomska i monetarna politika i 32 – finansijska kontrola), Nataša Đereg (koordinatorka radne grupe za poglavlje 27 – Životna sredina), Dušan Protić  (koordinator radne grupe za poglavlje 28 – Zaštita potrošača i zaštita zdravlja) i Nataša Vučković (koordinatorka radne grupe za poglavlje 19 – Socijalna politika i zapošljavanje) predstavili su zaključke svojih radnih grupa i postavljali pitanja od važnosti za svaku od navedenih oblasti.

Predsednica Vlade  navela je oblast životne sredine,kao primer oblasti gde civilno društvo može naročito da pomogne. Brnabić je pozvala Nacionalni konvent da nastavi aktivno da prati proces evropskih integracija i da se ne ustručava da traži dijalog sa najvišim nivoima vlasti.

Snimak čitave plenarne sednice, možete pogledati ovde.

Add Comment