Uncategorized @sr    Pohvale radu NKEU na sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije

Pohvale radu NKEU na sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije

22. septembar 2016.

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Majkl Davenport danas je u uvodnom obraćanju Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije istakao značaj učešća organizacija civilnog društva u procesu evropskih integracija, kao i značaj Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, kao mehanizma koji je prema slovačkom modelu uspostavljen kao kanal komunikacije i saradnje Parlamenta i organizacija civilnog društva.

img-20160922-wa0000

Marinika Tepić, predsednica Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije, rekla je da je uloga Parlamenta u procesu usvajanja Pregovaračkih pozicija značajna, jer Parlament daje saglasnost, ali i da procedura omogućava da svoje mišljenje daju i organizacije civilnog društva okupljene u NKEU. „Mi radimo gotovo kao partneri u ovom procesu i novi saziv Parlamentarnog odbora za evropske integracije će nastaviti ovu saradnju. Stručnost i kvalitet preporuka koje pruža više od 700 organizacija civilnog društva, koje postoje u NKEU, vaoma su nam važni“, kazala je Tepić.

Na dnevnom redu petog po redu sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije, koji se održava 22. i 23. septembra, našla su se sledeća pitanja: stanje pregovora o pristupanju i odnosima između EU i Srbije, ekonomski razvoj, reforma pravosudnog sistema, osnovnih prava i sloboda, uključujući slobodu medija, dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, kao i predstavljanje izveštaja Revizorskog suda „IPA na Zapadnom Balkanu“, a posebno saznanja u vezi sa Srbijom.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije zajednički je odbor Narodne skupštine i Evropskog parlamenta, čija je osnovna nadležnost da razmatra sve aspekte odnosa između Srbije i EU. Ovo telo ključno je za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kojim je Srbija uspostavila pravni odnos sa EU.

Add Comment