Dijalog Beograda i Prištine    Radna grupa Konventa za Poglavlje 35 organizovala konferenciju “U susret sporazumu”

Radna grupa Konventa za Poglavlje 35 organizovala konferenciju “U susret sporazumu”

Radna grupa Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 u Beogradu je organizovala konferenciju “U susret sporazumu” koja je okupila predstavnike Kancelarije za Kosovo i Metohiju, organizacija civilnog društva, diplomatskog kora i medije.

Konferencija je organizovana sa ciljem debate o statusu Poglavlja 35 i potpisanim sporazumima između Beograda i Prištine, kao i o perspektivama nove faze dijaloga u Briselu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, istakao je da je Beograd potpuno posvećen dijalogu sa Prištinom, koji je od presudne važnosti za normalizaciju odnosa i jedino mesto na kojem može doći do pomirenja Srba i Albanaca.

Prvi sekretar ambasade Norveške, Stefan Almehagen Sandstad, naglasio je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine centralni element Poglavlja 35 i da je ključna za proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. Podsećajući da je predsednik Aleksandar Vučić istakao da je kompromisno rešenje jedino rešenje i da će neuspeh u postizanju dogovora problem preneti na buduće generacije, Sandstad je rekao da je priprema društva za kompromis deo samog kompromisa.

Koordinator RG NKEU za Poglavlje 35, Dragiša Mijačić, ocenio je da je normalizacija odnosa i pronalazak rešenja važno ne samo za evropsku integraciju Srbije, već i za pomirenje između srpskog i albanskog društva. “Takođe, važno je i zbog uspostavljanje trajnog mira na ovim prostorima”, dodao je Mijačić.

Članovi Radne grupe, organizacije civilnog društva iz Srbije i sa severa Kosova, su u okviru tri panela diskutovali o napretku u okviru Poglavlja 35 i sprovođenju sporazuma potpisanih u Briselu. Takođe, jedan panel je bio posvećen istraživanjima javnog mnjenja u Srbiji i percepciji građana o mogućim rešenjima kosovskog problema. Organizacije civilnog društva su predstavile i svoje stavove u pogledu postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine, kao i o perspektivi dijaloga između dve strane.

Konferencija je deo projekta “Nacionalni konvent o Evropskoj uniji 2020/2021, Poglavlje 35: Ostala pitanja – Kosovo” koji realizuje InTER uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške i Balkanskog fonda za demokratiju (Balkan Trust for Democracy-BTD).

Add Comment