Uncategorized @sr    Regionalna saradnja organizacija civilnog društva važna za veći fokus na vladavinu u procesu EU integracija

Regionalna saradnja organizacija civilnog društva važna za veći fokus na vladavinu u procesu EU integracija

Regionalna saradnja organizacija civilnog društva može dodatno ojačati njihovu ulogu procesu evropskih integracija regiona, a razmena iskustava posebno je korisna u oblastima koja se tiču vladavine prava jer one zahtevaju dugotrajnu transformaciju društava, zaključeno je na regionalnom skupu “Neka pravda vlada regionom”, u organizaciji Nacionalnog konventa o EU (NKEU).

Ovo je prvi skup u okviru projekta, koji  finansira Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Holandije, a koji je usmeren ka jačanju regionalne saradnje organizacija civilnog društva i državne uprave iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Fokus trogodišnjeg projekta biće na jačanju saradnje organizacija civilnog društva koje se obave poglavljima iz Klastera 1 – Osnove.

Bojana Selaković, koordinatorka NKEU u Srbiji  istakla je da je ideja projekta da se veći fokus stavi na pitanja koja se tiču vladavine prava iz oblasti Poglavlja 23 i 24.

Te teme su važne u procesu evropskih integracija za sve zemlje koje učestvuju u pregovaračkom procesu”, rekla je Selaković, dodajući da je NKEU od svog osnivanja najveću aktivnost pokazao upravo u oblastima koja se tiču Poglavlja 23 i 24. Smatra da je regionalna saradnja OCD u ovoj oblasti korisno jer su problemi slični, a iskustva mogu da pomognu kako se greške ne bi ponavljale i kako bi proces evropskih integracija bio što efikasniji.

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević izjavila je danas da je civilno društvo balans i promoter u procesu evropskih integracija, u kojem skreću pažnju na nove elemente.

Država sa svoje strane pokušava da nađe ono što je realno ostvarivo. Razumevanje realno ostvarivog i zahteva u reformama će pratiti konstantna razmena argumenata Nacionalnog konventa i države u pregovaračkom procesu“, rekla je Tanja Miščević na skupu “Neka pravda vlada regionom”.

Istakla je da je uloga Nacionalnog konventa u Srbiji definisana odlukom Skupštine, koja podrazumeva da sva dokumenta koja Vlada predloži i koja predstavljaju pregovaračka dokumenta moraju biti iskontrolisana i pregledana i od strane predstavnika odgovarajuće Radne grupe NKEU.

Šta smo iz tog prvog učešća zajedničkog rada naučili? Naučili smo da partnerstvo u procesu nikada nije tako jednostavno i uvek je dvosmerno. Dakle, otvorenost jedne i druge strane bi trebalo da se podrazumeva, ali vrlo često se to ne dešava“, navela je Miščević.

Istakla je da država razgovara sa civilnim društvom o ključnim stvarima, poput reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, zaštite prava, slobode bezbednosti, borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma, ali i po pitanju migracija, kako legalne tako i nelegalne migracije.

Mi smo počeli od kolega da učimo kako se pregovara sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer Severna Makedonija je to uradila pre bilo koga sa Zapadnog Balkana, a onda je došlo vreme da uzvratimo, pa smo i najkonkretnije u prethodnih nekoliko godina prenosili iskustvo o pregovaračkom procesu, rekla je Miščević.

Naglasila je da su Severna Makedonija i Albanija države koje su prve počele pregovore, od početka po novoj metodologiji, a da Srbija na osnovu njihovog iskustva može da nauči o primeni nove metodologije.

S druge strane mi možemo da pomognemo u tome da prenesemo dobra i loša iskustva dosadašnjeg rada u procesu pregovora između Konventa i Vlade, kako teče priprema dokumenata, i kako se ona predstavlja u Briselu i ono što pokušavamo da i mi naučimo, rekla je Miščević.

Ambasador Kraljevine Holandije Teodorus Antonius Reintjes izjavio je na skupu da njegova zemlja posvećuje mnogo pažnje vladavini prava, kao stubu procesa proširenja.

“Vladavina prava važna je za ljude na Zapadnom Balkanu. Isto tako, to je važno pitanje i za Holandiju, ali i druge dražve članice Evropske unije. Dajemo snažnu podršku za napredak u ovoj oblasti”, rekao je Reinćes.

Prema njegovim rečima, EU je svesna da napredak u ovoj oblasti nije uvek lak, ali da se stvari pomeraju napred. Dodao je da Holandija pažljivo prati rad vlasti i civilnog društva u procesu evropskih integracija, sa posebnim fokusom na vladavinu prava.

Ambasador je tokom obraćanja naveo značaj fonda holandske ambasade – MATRA,  kao dobre platforme za saradnju civilnog društva i promovisanje regionalne saradnje.

Mileva Đurovska, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Severne Makedonije, istakla je da regionalna saradnja organizacija civilnog društva može da još više da ojača ulogu civilnog društva u procesu pristupanja EU.

Prema njenim rečima, jedan od zadataka NKEU Severne Makedonije, koji postoji više od pet godina, je da poboljša demokratske procese u zemlji, kao i približi građanima proces evropskih integracija koji često ume da bude tehnički i teško razumljiv.

Gledis Gjipali, koordinator NKEU Albanije ocenio je da je projekat “Neka pravda vlada regionom” početak nove saradnje, koju civilni sektor u regionu neguje već godinama.

Govoreći o izazovima vladavine prava u procesu pristupanja, Gjipali je rekao da je to najteži deo procesa koji se ne završava formalnim stupanjem u članstvo u EU.

“Napredak u ovoj oblasti nikada nije dovoljan. To je dugotrajan proces transformacije celokupnog društva, koji ima svoje izazove, ali se ne završava pristupanjem Evropskoj uniji”, rekao je Gjipali.

Prema njegovim rečima, regionalna saradnja NKEU može doprineti dobrom funkcionisanju čitavog procesa pristupanja zemalja u regionu, razmenom znanja i iskustava.

“Veoma je važno ojačati saradnju na polju implementacije reformi, što je proces koji zahteva mnogo vremena i energije kao i uključenost različitih aktera, od predstavnika vlasti do organizacija civilnog društva”, naglasio je koordinator NKEU u Albaniji.

Izvor: EWB