Uncategorized @sr    Saopštenje Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 povodom organizovanja festivala “Mirëdita, dobar dan!”

Saopštenje Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 povodom organizovanja festivala “Mirëdita, dobar dan!”

Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 najoštrije osuđuje aktivnosti nekoliko parlamentarnih stranaka koje su usmerene protiv festivala “Mirëdita, dobar dan!”, koji petu godinu za redom (poštujući Ustav i zakone Republike Srbije!) organizuju naše članice Incijativa mladih za ljudska prava i Građanske inicijative.

Normalizacija odnosa između Albanaca i Srba se ne postiže samo kroz pregovore na najvišem političkom nivou, već pre svega u direktnoj interakciji između predstavnika dva naroda: umetnika, poslovnih ljudi, profesora, sportista, poslanika, kao i predstavnika vlada. Inicijative kao što je festival “Mirëdita, dobar dan!” omogućuju srpskoj javnosti da se upoznaju sa umetnicima koji žive i stvaraju na Kosovu, što na najbolji način doprinosi obnavljanju odnosa i međusobnoj saradnji. Pored toga, Beograd je uvek bio i ostaće kulturna metropola Evrope i sveta, koja afirmiše kulturnu saradnju među narodima i u kojoj su umetnici svih vera i nacija dobrodošli.

Pozdravljamo odluku Vlade Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova da obezbedi nesmetano održavanje festivala “Mirëdita, dobar dan!” i omogući bezbedno okruženje za sve učesnike ovog kulturnog događaja.

Add Comment