Uncategorized    Saopštenje Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 povodom organizovanja festivala “Mirëdita, dobar dan!”

Saopštenje Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 povodom organizovanja festivala “Mirëdita, dobar dan!”

Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 najoštrije osuđuje aktivnosti nekoliko parlamentarnih stranaka koje su usmerene protiv festivala “Mirëdita, dobar dan!”, koji petu godinu za redom (poštujući Ustav i zakone Republike Srbije!) organizuju naše članice Incijativa mladih za ljudska prava i Građanske inicijative.

Normalizacija odnosa između Albanaca i Srba se ne postiže samo kroz pregovore na najvišem političkom nivou, već pre svega u direktnoj interakciji između predstavnika dva naroda: umetnika, poslovnih ljudi, profesora, sportista, poslanika, kao i predstavnika vlada. Inicijative kao što je festival “Mirëdita, dobar dan!” omogućuju srpskoj javnosti da se upoznaju sa umetnicima koji žive i stvaraju na Kosovu, što na najbolji način doprinosi obnavljanju odnosa i međusobnoj saradnji. Pored toga, Beograd je uvek bio i ostaće kulturna metropola Evrope i sveta, koja afirmiše kulturnu saradnju među narodima i u kojoj su umetnici svih vera i nacija dobrodošli.

Pozdravljamo odluku Vlade Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova da obezbedi nesmetano održavanje festivala “Mirëdita, dobar dan!” i omogući bezbedno okruženje za sve učesnike ovog kulturnog događaja.

Add Comment