Saopštenje    SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM NAPADA NA ČLANICE I OSNIVAČE NACIONALNOG KONVENTA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM NAPADA NA ČLANICE I OSNIVAČE NACIONALNOG KONVENTA

Nacionalni konvent još jednom najoštrije osuđuje i traži hitnu reakciju policije i tužilaštva zbog serijala objava kojima se preti organizacijama civilnog društva, istraživačkim novinarima i aktivistima koji ukazuju na propuste vlasti i nadležnih organa u suprotstavljanju organizovanom kriminalu. U ovom ponovljem saopštenju, nakon novih objava Nacionalne avangarde, pojašnjavamo detaljno iznete stavove i razdvajamo aktivnosti portala Prismotra od aktivnosti Nacionalne avangarde. Izvinjavamo se ukoliko je nejasna formulacija i pominjanje u množini izazvalo zabunu kod Nacionalne avangarde.

Povod oglašavanja je emitovanje video spotova u kojima se istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP-a), Saša Đorđević, neosnovano optužuje da preti predsedniku, kao i video u produkciji tzv. portala Prismotra, u kome se BCBP, osnivač Nacionalnog konventa o EU, označava kao “NATO lobista”. Obe objave su nastale nakon ukazivanja na konkretne propuste u postupanju nadležnih institucija.Nacionalna Avangarda je kreirala spot protiv BCBP-a po objavljivanju analize upotrebe sektora bezbednosti tokom vanrednog stanja, što je njihova osma objava protiv BCBP-a u prethodnih godinu dana. Proizvodnja diskreditujućeg sadržaja intenzivira se nakon što Krik ponovo otkriva da je sin predsednika Republike zatečen u drustvu kriminalaca i analize u kojoj istraživač BCBP-a, Saša Đorđević, daje prikaz institucionalnog okvira u kom postoji sistem kontraobaveštajne i fizičke zaštite štićenih lica, a koje jeste i sin predsednika Republike.

Jedini cilj tog teksta je bio da se ukaže na činjenicu da Srbija ima sistem u kom se zna ko je i u kojoj meri bio nadležan da člana porodice predsednika Republike po Ustavu i zakonima ove zemlje kontraobaveštajno i fizički štiti i zaštiti. Smatramo da je ukazivanje na ove činjenice bila obaveza stručnih organizacija, kada već zvanične institucije u čijoj je to nadležnosti, nisu učinile ništa. Istovremeno, portal Prismotra pokušava da BCBP označi kao neprijateljsku organizaciju koja “ima agente i izvodi operacije”.

Objavljivanjem podataka iz biografija univerzitetskih profesora i javnih ličnosti, koji su članovi Upravnog odbora ove organizacije, uz optužbe da svojim analitičkim radom “ugrožavaju bezbednost države i pozivaju na nemire u zemlji “ i to sve “po nalogu NATO”, njima se crta meta na čelu i najdirektnije ugrožava bezbednost, pravo na rad i pravo na slobodu mišljenja i slobodu govora. Pored BCBP-a, portal Prismotra čije vlasništvo i urednička struktura nisu javno dostupni, u istom maniru targetira i novinare nezavisnih medija (Danas, Vreme, NIN itd.) i aktiviste uglednih organizacija civilnog društva, od kojih su većina, takođe, članice Nacionalnog konventa o EU.

Nedavno su predmet sličnih napada bili BIRODI i Beogradski centar za ljudska prava. Odgovorno tvrdimo da je u pitanju organizovana kampanja protiv građanskog društva koje ukazuje na neadekvatne odgovore institucija, a koja može imati ozbiljne posledice i po ličnu bezbednost njihovih članova, kao i na profesionalni integritet i ugled u društvu. Objave protiv BCBP i drugih medija i aktivista objavljeni su istog dana kada su objavljeni i na sajtu Prismotre i sinhrono emitovani na nekoliko lokalnih medija (TV Pančevo, TV Dunav iz Novog Sada, TV Rubin iz Kikinde itd.), što podseća na metodologiju korišćenu prilikom emitovanja propagandnog spota čiji je cilj bio diskreditacija Olivera Ivanovića.

Pre nego što ovaj spot dospe na Pink i proizvede teške posledice po bezbednost članova organizacija civilnog društva koje prate i analiziraju zvanične politike Republike Srbije na stručnim i naučnim osnovama i zalažu se za poštovanje prava i sprovođenje obaveza Republike Srbije u skladu sa spoljnopolitičkim opredeljenjima, Nacionalni konvent će učiniti sve u odbrani ugleda, integriteta i prava na rad naših članica. Na vreme upozoravamo nadležne organe i institucije na moguće posledice nepostupanja prema medijima čiji je cilj diskreditacija organizacija civilnog društva i uglednih pojedinaca.

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) je koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa za poglavlje 24 – pravda, sloboda, bezbednost i u okviru ovog segmenta rada zaduženi su za praćenje i ocenu napretka Srbije u poglavlju čije su glavne teme reforma policije, borba protiv organizovanog kriminala, azil, migracije i druge oblasti u kojima se Srbija obavezala da će vršiti reforme u cilju približavanja članstvu u Evropskoj uniji. Tokom šest godina rada, ova Radna grupa ostvarila je saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i zahvaljujući, pre svega, profesionalnom i stručnom pristupu Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Akcioni planovi i strategije značajno su unapređeni, a javnost obaveštena o rezultatima promena na putu ka Evropskoj uniji. Ministarstvo unutrašnjih poslova u zvaničnoj komunikaciji sa Evropskom unijom ističe značaj i ulogu Nacionalnog konventa i organizacija civilnog društva u ovom zajedničkom poslu.

Nacionalni konvent, kao i do sada, omogućava dijalog zasnovan na argumentima i u skladu sa procedurama Vlade i Parlamenta, a ukoliko to više nije moguće, pitamo se da li je vlast u Srbiji uopšte razumela smisao i značaj dijaloga u društvu koje prolazi kroz ozbiljnu krizu demokratije. Produbljivanje podela u društvu, govor mržnje, propaganda koja cilja na izazivanje sukoba u društvu, nikako ne doprinosi napretku Srbije.

PROGRAMSKI SAVET NACIONALNOG KONVENTA O EU

Add Comment