Uncategorized @sr    Sastanak sa Delegacijom odbora za evropske poslove Parlamenta Letonije

Sastanak sa Delegacijom odbora za evropske poslove Parlamenta Letonije

22. septembar 2015. godine

Predstavnici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji sastali su se danas sa predstavnicima Odbora za evropske poslove parlamenta Letonije koji su 21. i 22 septembra boravili u zvaničnoj poseti Beogradu.

Na sastanku je bilo reči o iskustvima Srbije i Letonije u procesu pregovora, briselskom procesu, ekonomskim prilikama koje su važile u periodu pre i nakon pristupanja, regionalnoj saradnji, kao i mogućim izazovima koje donosi, kako proces pregovora, tako i samo članstvo zemlje u Evropskoj uniji.

Letonska delegacija prenela je iskustva svoje zemlje u procesu pregovora sa naročitim osvrtom na učešće civilnog

Delegacija Letonije u poseti NKEU, 22. septembar 2015.

društva. Oni su istakli da je važna uloga civilnog društva bila da održi podršku javnosti za proces pregovora, kao i posvećenost same pregovaračke strukture Letonije poslu, za koji su istakli da je dugotrajan, a ponekad i mukotrpan. Poučeni sopstvenim primerom, predstavnici letonskog odbora, preporučili su da Srbija iskoristi proces pregovora kako bi sprovela najvažnije reforme od kojih će suštinski zavisiti kvalitet članstva zemlje u Evropskoj uniji, kao i apsorpcija raspoloživih fondova važnih za funkcionisanje privreda svih zemalja članica.

Delegaciju iz Letonije činili su: NJ. E Ivars Pundurs, ambasador Republike Litvanije u Republici Srbiji, Lolita Čigāne, predsednica Odbora za evropske poslove, Armands Krauze, zamenik predsednika Odbora, Ivans Klementjevs, član Odbora, i Kristīne Gailīte, savetnica pri Odboru za evropske poslove.

Nacionalni konvent su ovom prilikom predstavljali Nataša Dragojlović – koordinatorka NKEU, Dušan Protić – koordinator Radne grupe NKEU za poglavlja 1 i 28, Saša Milašinović – koordinator Radne grupe NKEU za poglavlje 10 i Ivana Lazarević – asistentkinja pri NKEU.

Add Comment