Uncategorized @sr    Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport uručio je godišnji Izveštaj o napretku Srbije

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport uručio je godišnji Izveštaj o napretku Srbije

8. oktobar 2014. godine

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport uručio je godišnji Izveštaj o napretku Srbije premijeru Aleksandru Vučiću, a nakon što ga je u Briselu predstavio komesar za proširenje Štefan File, razgovarao sa novinarima o ključnim delovima poput nastavka normalizacije odnosa sa Prištinom, potrebi progresivnog usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, te situaciji u medijima, pravosuđu i ostalim fundamentalnim oblastima.

Devenport je rekao da su za Srbiju u narednom periodu procesa priduživanja EU od velike važnosti sveobuhvatna norm

EU-stock

alizacija odnosa s Prištinom, te da „postoji očekivanje da dođe do pune primene sporazuma Srbije i Kosova iz aprila prošle godine“.

„Ove godine je to bilo teško zbog izbora u Srbiji i na Kosovu. Želimo da vidimo zamah u političkom dijalogu Srbije i Kosova što pre“, istakao je Devenport i dodao da ipak ima napretka u primeni postignutih sporazuma.

On je ukazao da će evropska pažnja kada je reč o Srbiji biti usmerena na oblast fundamentalnih prava, reformu pravosuđa, efikasnu borbu protiv korupcije i diskriminacije.

U razgovoru o delu izveštaja koji se odnosi na situaciju u medijima, Devenport je rekao da je država dužna da obezbedi uslove za nesmetan rad medija, bez obzira ko ugrožava njihov rad.

Prema njegovim rečima, organi vlasti u Srbiji trebalo bi da preduzmu konkretne mere protiv svih koji su ugrožavali slobodu izražavanja i hakovali sajtove, naročito tokom majskih poplava.

Ocenjujući da je stanje u medijima u svakoj zemlji, a ne samo u Srbiji, posledica veoma komplikovanih i različitih faktora, Devenport je rekao da je jasno da i sami novinari i novinarska profesija moraju da imaju standarde koje poštuju i da sami regulišu svoju profesiju.

On je kao jedan od problema naveo curenje informacija iz tužilaštva i drugih državnih organa, rekavši da je to problem i administracije, ali i novinarske profesije. Puna primena novih medijskih zakona važan je deo Medijske strategije koju je usvojila Vlada Srbije, rekao je Devenport a na pitanje ko je odgovoran za sadašnje stanje u medijima, odgovorio da svako mora da obavi svoj deo posla u toj oblasti ako se želi poboljšanje. Upitan o zahtevima EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici, Devenport je rekao da EU od Srbije kao zemlje kandidata za članstvo očekuje da postepeno svoju politiku u tim oblastima usaglasi sa EU. Na pitanje o odnosima Srbije sa Rusijom, Devenport je odgovorio da Srbija ima pravo da gradi dobre odnose sa Rusijom i da to nastoje da urade i same članice EU od kojih neke sa Rusijom imaju veliku trgovinsku saradnju. On je, međutim, istakao da je EU preduzela mere protiv Rusije zato što smatra da ta zemlja vodi neprihvatljivu politiku prema Ukrajini i da EU očekuje da njene mere podrže druge zemlje, pa i zemlje kandidati za članstvo. Srbija je dosta jasno rekla da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, što je u skladu sa poltikom EU, a nije u skladu sa stavom Rusije, rekao je Devenport. On je naveo da svi razumeju da Srbija želi da razvija pozitivne odnose sa Rusijom i da ima svoje interese u toj saradnji, ali je ponovio da Srbija mora postepeno da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku usklađuje sa Evropskom unijom.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Add Comment