Uncategorized @sr    Socijalisti EP za ulazak Srbije u EU, zabrinuti zbog medija

Socijalisti EP za ulazak Srbije u EU, zabrinuti zbog medija

20. januar 2015. godine

Grupa socijalista u Evropskom parlamentu snažno podržava ulazak Srbije i Zapadnog Balkana u Evropsku uniju jer politika proširenja stvara stabilnost i demokratiju u regionu, saopštila je ta politička grupa 20. januara, dan posle rasprave o Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu u EP. Predstavnici socijalista i demokrata su, takođe, izrazili zabrinutost zbog pogrošanja slobode medija u Srbiji, na šta je ukazano i u raspravi o nacrtu rezolucije o napretku Srbije 19. januara u Spoljnopolitičkom odboru EP.

Potpredsednik grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Viktor Boštinaru je 20. januara istakao da je „Srbija zvanično počela pregovore o članstvu, što obeležava napredak te zemlje za poslednjih deset godina„.

Dodao je međutim da „ozbiljna zabrinutost vlada zbog pogoršanja slobode štampe u Srbiji“ kao i zbog „značajne razlike u usaglašavanju stavova Srbije sa spoljnom politikom EU„.

Boštinaru, zadužen sa međunarodne odnose u grupi socijalista, je takođe stavio do znanja da je dijalog Srbije i Kosova od prvenstvenog značaja za obe strane i „nužan povoljan korak ka normalizaciji i stabilnosti„. „Učešće Srba sa severa i juga Kosova na izborima i određeni napredak u uklanjanju paralelnih struktura su takođe ishodi tih povoljnih razgovora„, naveo je Boštinaru.

On je takođe podvukao da je „sloboda medija u žiži pažnje u svim zemljama proširenja“ i predočio da „posebno ozbiljna zabrinutost vlada zbog pogoršanja slobode štampe u Srbiji otkako je na vlast došla nova vlada„.

Ta vlada treba da zajamči povoljne uslove za slobodan rad medija„, naveo je potpredsednik Grupe socijalista i demokrata u EP.

Štaviše, ukazao je on, u slučaju Srbije smo mi zabrinuti zbog značajne razlike u usaglašavanju sa spoljnom politikom EU.

Predsednik Grupe socijalista i demokrata u EP Đani Pitela je u saopštenju istakao da je „proširenje EU uspešna priča“, uz opasku da „i dalje postoje izazovi i zemlje kandidati (za članstvo u EU) moraju ubrzati nastojanja da ugrade pravnu tekovinu (unutar EU postojeći sklop zakona i standarda) i sprovedu Odredbe iz Kopenhagena o delovanju demokratije i efikasne tržišne privrede“.

Posebni dalji napori, poručio je Pitela, moraju biti učinjeni u reformama pravosuđa, vladavine prava, slobode izražavanja, prava manjina i suzbijanju korupcije.

Knut Flekenštajn, takođe potpredsednik ove grupe EP, je skrenuo pažnju na to da je „ekonomska i finansijska kriza u Evropskoj uniji takođe ugrozila mnoge od naših suseda, i to naročito zemlje Zapadnog Balkana koje teže članstvu u EU„.

Ta teška ekonomska situacija je nametnula mnogo veće zahteve u primeni ambicioznih programa evropskih reforme, tako da mi moramo biti veoma jasni u predanosti i potpori da bismo tim zemljama pomogli da održe zamah reformi„, podvukao je Flekenštajn.

Izvor: EurAktiv

Add Comment