Uncategorized @sr    Srbija ima odličnu osnovu za jačanje interkulturalnog obrazovanja

Srbija ima odličnu osnovu za jačanje interkulturalnog obrazovanja

27. februar 2017. godine

Srbija ima odličnu osnovu za jačanje interkulturalnog obrazovanja, istaknuto je na današnjoj sednici Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 26 Obrazovanje i kultura. Teme sastanka u Narodnoj skupštini, kojem je pristustvovala i državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Anamarija Viček, bile su nacionalne manjine i politika obrazovanja, kao i pitanje jačanja interkulturalnih praksi u kulturoliški razvrsnim školama.

Sekretarka Viček je naglasila da je pravo nacionalnih manjina na obrazovanje garantovano Ustavom, i da je država dužna da to pravo obezbedi. Ona je takođe istakla važnost obezbeđivanja svih udžbenika i nastavnih sredstava predviđenih planom udžbenika na jezicima manjina, što je predstavljalo i jedan od preduslova za otvaranje Poglavlja 26, koje je danas i otvoreno.

Tijana Jokić, iz Centra za obrazovne politike, podsetila je da bi svaki nastavnik trebalo da poznaje specifičnosti kulture učenika kojima predaje, kako bi se dalje razvila svest o otvorenosti za razumevanje različitih kultura.

Sastanak je zaključila koordinatorka Radne grupe, Ana Vušurović, koja je naglasila da u ovoj oblasti postoji partnerski odnos, kao i slični stavovi i zajednički cilj, a posebno u onom delu koji se odnosi na jednako obrazovanje dece i mladih.

Add Comment