Uncategorized @sr    Srbija u Briselu otvorila poglavlja 17 i 18

Srbija u Briselu otvorila poglavlja 17 i 18

10. decembar 2018. godine

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu Srbija je otvorila dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU. Otvorena su poglavlja 17 o ekonomskoj i monetarnoj politici i 18 – statistika. Do sada je otvoreno 16 od ukupno 35 poglavlja.

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da je EU spremna za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, kada se za to ispune uslovi. Prema Hanovim rečima, poglavlje 17 zahteva transparentno usvajanje budžeta i sprovođenje ekonomskih i monetarnih reformi. Domaći i strani investitori prate reforme u Srbiji, konstatovao je Han. Govoreći o poglavlju 18, Han je izjavio da u Srbiji treba više raditi na elektronskom prikupljanju podataka. Han je ocenio da je u Srbiji ostvaren napredak u jačanju vladavine prava, ali da je potrebno koncentrisati se na tu oblast, što je i stav više članica EU, kao uslov za otvaranje novih poglavlja.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da nije nezadovoljna što su danas otvorena samo dva pregovaračka poglavlja. „Želim da uverim evropske partnere da imaju ozbiljnog sagovornika u Srbiji, koja je posvećena nastojanjima da se održe regionalni mir i stabilnost“, rekla je Joksimovićeva. Zadovoljni smo što smo otvorili poglavlja 17 i 18, ona su važna jer je Srbija predvodnik ekonomske transformacije u regionu, rekla je Joksimovićeva na konferenciji za novinare posle Međuvladine konferencije. „Važna su dva poglavlja. Mislim da smo imali značajne, suštinske rezultate u vladavini prava, nismo nezadovoljni, rešeni smo da budemo uporni, strpljivi, odlučni u nameri da postanemo članica EU“, rekla je Joksimovićeva.

Navela je da je na Međuvladinoj konferenciji zahvalila Austriji, koja je držala temu proširenja na svojoj agendi predsedavanja EU. „Izvestila sam da smo izuzetno zabrinuti zbog onoga što nastavlja da radi Priština, suprotno evropskim vrednostima i što najavljuje nove mere, rekla je Joksimovićeva. Zamolila sam prijatelje i partnere iz EU, nama nije važno da se nama čine ustupci, već da vrednosti i principi EU postanu bliski i drugima, posebno Prištini i Albaniji, koja je podržala ove neevropske mere Prištine, naglasila je ona. „Srbija je mala zemlja, ali hoda na stabilnim i visokim potpeticama, ilustrovala je Joksimovićeva.

Srbija je sa dva novootvorena poglavlja u dosadašnjem procesu pristupanja EU otvorila 16 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsl rekla je da je zadovoljna što je Srbija otvorila dva nova poglavlja. Ona je podržala nastavak dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa koji bi trebalo da rezultira pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji odnosa, ukazujući da je to pitanje od ključne važnosti za napredak u evropskim integracijama. O Zapadnom Balkanu, ali i o dijalogu između Beograda i Prištine, biće reči i sutra na sastanku ministara spoljnih poslova EU.

Izvor: RTS

Add Comment