Uncategorized @sr    U Berlinu o integraciji u EU i regionalnoj saradnji

U Berlinu o integraciji u EU i regionalnoj saradnji

U Berlinu će se 28. avgusta održati konferencija o Zapadnom Balkanu koja treba da pruži podstrek integraciji regiona u EU i razvoju infrastrukturnih projekata od regionalnog značaja. Na skupu će učestvovati visoki zvaničnici zemalja Zapadnog Balkana, Hrvatske i Slovenije, Nemačke i Evropske unije. Neke zemlje regiona su već najavile projekte za koje će tražiti podršku, poput izgradnje Jadransko-jonskog autoputa, dok se kao zajednički projekat Srbije i Crne Gore pominje obnova pruge Beograd-Bar.

Konferencija „Zapadni Balkan“ organizuje se na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel kako bi se potvdila privrženost EU evropskoj prespektivi svih zemalja Zapadnog Balkana i procesu njihovog ulaska u Uniju, između ostalog i kroz podsticanje intenzivnije regionalne saradnje.

Na poziv nemačke kancelarke 28. avgusta u Berlinu će se okupiti predstavnici BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Albanije, Kosova i Evropske unije. Na skupu će, kako je najavljeno, učestvovati predsednici vlada, ministri spoljnih poslova i ministri ekonomije država učesnica.

Ispred Evropske komisije na konferenciji u Berlinu će biti njen predsednik Žoze-Manuel Barozo i komesari za energetiku i proširenje Ginter Etinger i Štefan File.

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert izjavio je da je cilj inicijative da se prepoznaju otvorena pitanja i da nov impuls za njihovo rešavanje, pri čemu je težište da se osnaži i pruži podrška saradnji država Zapadnog Balkana.

Tema konferencije biće približavanje tih država Evropi – u političkoj i ekonomskoj sferi i u smislu vladavine prava, dodao je portparol, koji je ponovio da Nemačka stoji pri svojoj podršci evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan.

Angela Merkel je uoči konferencije poručila da sve zemlje regiona „imaju evropsku perspektivu“, ali da članstvo u EU zavisi od brzine srovođenja potrebnih reformi.

Merkelova je ukazala da je na Balkanu potrebno imati „dug dah“, da zemlje regiona „ne smeju prerano biti prepuštene same sebi“ i konstatovala je da čak i kada postoji napredak u regionu, da se on odvija „tempom puža“.

Objasnila je da je konferencija u Berlinu organizovana povodom 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, kako bi se pokazalo da su „sukobi prevaziđeni“.

Povezivanje kroz zajedničke projekte

U središtu konferencije je podsticanje regionalne saradnje, pre svega razvoj infrastrukturnih projekata, koji bi, kako je istakla Merkelova u poruci povodom skupa, mogli doprineti jačanju zajedništva među nekada sukobljenim ljudima i narodima.

Srbija bi, prema pisanju lista Danas, mogla da zatraži podršku zajedno sa Crnom Gorom za modernizaciju pruge Beograd-Bar, a očekuje se i da ponudi i neke projekte sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno Republikom Srpskom i sa Makedonijom.

U okviru priprema za skup, premijeri Crne Gore, Hrvatske, Albanije i Bosne i Hercegovine saglasili su se 25. avgusta u Cavtatu da je izgradnja Jadransko-jonskog autoputa zajednički interes četiri države. Krajnji rok za završetak Jadransko-jonskog autoputa, koji bi preko Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije trebalo da poveže srednju i zapadnju Evropu sa Grčkom, je 2050. godina.

Nemački poslanik Josip Juratović ocenio je 27. avgusta da Zapadni Balkan može da pokrene ekonomski i infrastrukturni razvoj i stvori relevantno tržište za različite investitore.

Nemačka planira da odobri 140 miliona evra Srbiji

Skup će biti prilika i za bilateralne susrete, a premijer Srbije Aleksandar Vučić se dan u okviru radne posete Berlinu uoči konferencije sastao sa nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom.

Vučić je nakon sastanka sa Milerom rekao da Nemačka planira da do kraja godine odobri Srbiji 140 miliona evra kroz donacije i povoljne kredite. Miler i Vučić su razgovarali i o temama iz oblasti energetike, komunalnih usluga i poljoprivrede, saopštila je vladina pres služba.

Premijer Srbije sastaće se tokom boravka u Berlinu i sa predstavnicima Svetske banke i kompanije Goldman Saks (Sachs), kao i zvaničnicima zemalja Zapadnog Balkana.

Radna večera po završetku konferencije „Zapadni Balkan“ biće prilika za susret učesnika konferencije sa kancelarkom Angelom Merkel.

Add Comment