Uncategorized @sr    U Smederevu o organskoj proizvodnji

U Smederevu o organskoj proizvodnji

10. jun 2017. godine

U petak, 9. juna, u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Smederevu održana je zajednička sednica Radne grupe za poglavlja 11,12 i 13 Nacionalnog konventa o EU, predstavnika Regionalne razvojne agencije Braničevo – Podunavlje, Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju Srbija organika i kompanije Superior doo iz Velike Plane.

Ivana Simić iz Srbija organika obavestila je prisutne da je sporni Nacionalni akcioni plan za organsku proizvodnju, na čijem se usvajanju radi već nekoliko godina, postao deo Nacionalnog programa ruralnog razvoja RS.

Predstavnica Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Jelena Milić, najavila je realizaciju TVINING projekta, koji je odobren od strane EU, na jesen ove godine. Projekat je posvećen jačanju kapaciteta, što će povoljno uticati na unapređenje organske proizvodnje u Srbiji.

Zakonodavstvo Srbije usklađeno je sa zakonodavstvom EU u ovoj oblasti skoro 90%, ali je još uvek potrebno raditi na unapređenju organske proizvodnje i usklađivanju sa EU. Jedna od spornih tačaka predstavlja proizvođače kooperante koji se grupno sertifikuju za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje, a čine značajan udeo organskih proizvođača Srbije. Naime, u Evropskoj uniji ovakav model organske proizvodnje ne postoji, pa je potrebno pronaći adekvatan oblik saradnje kako proces evropskih integracija ne bi uticao na smanjenje organske proizvodnje u Srbiji. Svi govornici su naglasili značaj podizanja svesti kako potencijalnih proizvođača, tako i konzumenata organske hrane.

Add Comment