Uncategorized @sr    Uskoro zvaničan sajt o pregovorima o članstvu u EU

Uskoro zvaničan sajt o pregovorima o članstvu u EU

22. oktobar 2014. godine

Srbija bi uskoro trebalo da dobije sajt o pregovorima o članstvu u EU na kome će biti dostupna sva dokumenta koja je u tom trenutku moguće objaviti, rekla je 22. oktobra šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević. Da je potrebno na jednom mestu sistematski prikupiti dokumenata mišljenje je i zaposlenih u institucijama koji učestvuju u procesu pregovora, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati predstavljeni 22. oktobra. Oni smatraju i da je proces pregovora dovoljno transparentan za one koji u njemu učestvuju, ali ne i za širu javnost, kao i da su komunikacija i koordinacija u tom procesu dobri, iako preovlađuje utisak da je preterano koordinisan.

„Definitivno nam je potreban sajt“ kako bi dokumenta bila dostupna na jednom mestu, rekla je Tanja Miščević u neformalnom razgovoru sa novinarima koji je organizovan u okviru projekta Podrške procesu evropskih integracija Srbije Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Ona je podsetila da je praksa da se neka dokumenta objavljuju pošto se otvore pregovori o poglavljima i dodala da će sajt sadržati i program i raspored analitičkog pregleda usklađenosti zakonodavstva, odnosno skrininga.

Da je potrebno na jednom mestu sistematski prikupiti dokumenata mišljenje je zaposlenih u institucijama koji učestvuju u procesu pregovora, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno uz podršku GIZ-a.

Istraživanje o internoj koordinaciji u pregovaračkom procesu koje je danas predstavljeno, pokazalo je da preovlađuje utisak da je proces preterano koordinisan, a Tanja Miščević je ukazala da to jeste takav proces koji ima tri vrste koordinacije.

Ispitanici su ocenili i da je proces pregovora dovoljno transparentan za one koji u njemu učestvuju, ali ne i za širu javnosti i da je potrebno više uključiti civilno društvo koje bi određenim grupama stanovništva moglo da približi taj proces.

Državni službenici koji učestvuju u pregovorima smatraju da su komunikacija i informisanje u samom procesu dobri a gotovo 64% je ocenilo da je dobro i „usaglašavanje mišljenja kod otvorenih pitanja“.

Većina smatra da nema problema u procesu koordinacije, a da se kao problemi javljaju pitanje nadležnosti prilikom promene vlasti, nedovoljan broj saradnika i česte promene u ministarstvima, kratki rokovi i preopterećenost i u manjoj meri engleski jezik.

U raspravio je ukazano da Srbija još nema uži pregovarački tim za razliku od drugih zemalja koje su već na početku skrininga imale takav tim, kao i da bi odsustvo tog tima moglo da se odrazi na proces pregovora Srbije.

Tanja Miščević je rekla da Srbija ima pregovarački tim a da je na Vladi Srbije da formira uži pregovorački tim, ocenivši da je to više pitanje vremena.

Iznet je i podatak da oko 800 zaposlenih u institucijama direktno učestvuje u procesu pregovora.

Izvor: EurAktiv

Add Comment