Uncategorized @sr    Uvodna izjava Srbije na Međuvladinoj konferenciji

Uvodna izjava Srbije na Međuvladinoj konferenciji

21.01.2014

Na međuvladinoj konferenciji u Briselu, 21. januara, gde su zvanično otvoreni pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, visoki zvaničnici Srbije i EU izneli osnovna načela pregovora i svoje viđenje tog procesa i složili se da je reč o događaju od istorijskog značaja. Srpski zvaničnici ostali su pri stavu da će Srbija do 2018. biti tehnički spremna za EU, a da će onda biti na Briselu da odluči da li će 2020. primiti novu članicu.

U uvodnoj izjavi Srbije, između ostalog, navodi se sledeće: „Za Republiku Srbiju i njene građane početak pregovora o pristupanju EU ima istorijski značaj. Zato je posebna čast i privilegija biti danas ovde i predstaviti Polazne osnove na kojima će se temeljiti proces pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji. Težnja Republike Srbije da postane članica Evropske unije predstavlja rezultat snažne privrženosti osnovnim idejama, vrednostima i dostignućima na kojima je zasnovana Evropska unija. Članstvo u Evropskoj uniji je strateški cilj Republike Srbije koji istovremeno predstavlja i sredstvo pomoću kojeg će Srbija modernizovati svoj pravni, ekonomski i institucionalni sistem. Pored istorijskog značaja za Srbiju, ova odluka ima i širi značaj. Otpočinjanje pristupnih pregovora Republike Srbije sa EU predstavlja potvrdu uspešnosti projekta širenja EU i pokazuje privrženost Evropske unije nastavku ovog procesa i ispunjavanju preuzetih obaveza.“

Srpsku delegaciju činili su premijer Ivica Dačić, potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, šef diplomatije Ivan Mrkić, ministar zadužen za evropske integracije, Branko Ružić, i šefica tima Srbije za pregovore sa EU, Tanja Miščević.

Uvodna izjava Republike Srbije na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, 21. januar 2014.

Izvor: EurActiv.rs

Add Comment