Saopštenje    Valjevo: Kako do razvijenih lokalnih zajednica?

Valjevo: Kako do razvijenih lokalnih zajednica?

U Valjevu je održana radionica za lokalne organizacije civilnog društva iz Kolubarskog okruga. Učestvovale su organizacije koje pokrivaju različite oblasti delovanja, od ekologije do vladavine prava.

Cilj radionice bilo je osnaživanje organizacija kako bi pojačale  aktivnosti i delovanje ka lokalnim samoupravama. Lokalne OCD važan su kontrolni mehanizam, a ukoliko imaju dovoljno razvijene kapacitete mogu aktivno da učestvuju u kreiranju lokalnih politika, pripremi i primeni dokumenata važnih za razvoj lokalnih zajednica. U isto vreme  znanjem i iskustvom sa lokala kroz Nacionalni konvent mogu da pomognu da nacionalne strategije budu više prilagođene realnoj situaciji na terenu.

Preovlađuje utisak da se sve važno za proces evropskih integracija dešava u velikim gradovima. Činjenice govore suprotno. Između 60 i 80 % svih propisa koje preuzimamo kroz proces evropskih integracija, primenjuju se u lokalnim samoupravama. To je razlog da se  lokalne zajednice aktivnije uključe u  proces kako kroz povlačenje investicija i povlačenje fondova tako i kroz zagovaranje na lokalnom i nacionalnom nivou. Proces evropskih integracija važan je upravo za osnaživanje lokalnih zajednica i stvaranje  uslova za ostanak u njima.

Prilog iz Valjeva možete pogledati na našem Youtube kanalu.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Add Comment