Saopštenje    VARHELJI: Neophodno snažno civilno društvo

VARHELJI: Neophodno snažno civilno društvo

Predstavnici Nacionalnog konventa o EU sastali su se 8. oktobra sa Oliverom Varheljijem, komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije tokom njegove radne posete Beogradu.

Članovi Konventa imali su priliku da komesaru postave pitanja o prethodno objavljenom Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije. On je ocenio da Izveštaj beleži pozitivna dešavanja u usklađivanju zakonodavstva, kao i uspehe na ekonomskom planu pre krize koronavirusa. Međutimkada je reč o demokratskim institucijama i vladavini prava, Varhelji očekuje da će Izveštaj biti viđen kao podstrek za dalji rad. On je takođe naveo da mu je posebno drago što ima priliku da razgovara sa Nacionalnim konventom o EU.

“Osnaženo civilno društvo je presudna komponenta svakog demokratskog sistema i državne institucije bi trebale da prepoznaju i tretiraju kao takvo. Konvent daje dragocen doprinos raspravi o pristupanju Srbije EU, nadgledanju i proceni napretka pristupnih pregovora. Podstičem vlast da iskoristi puni potencijal stručnosti Konventa i osigura sistematičniju saradnju sa civilnim društvom.” – izjavio je on u svom obraćanju.

Komesar Varhelji je takođe predstavio i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan koji će pospešiti privredni razvoj i oporavak regiona. Ovaj plan uključuje značajan investicioni paket koji će mobilisati do 9 milijardi evra namenjenih regionu. Podržaće održivo povezivanje, ljudski kapital, konkurentnost, inkluzivan rast, kao i dvojnu zelenu i digitalnu tranziciju.

Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU ocenila je kao pozitivno to što je plan predstavljen ove godine. Dragojlović je izrazilanadu da će Srbija, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana dobiti podršku kakve su dobile i zemlje Centralne i Istočne Evrope. S druge strane ostaje dužnost Srbije da ispoštuje kriteriume za članstvo onako kako su to učinile i ostale države.

Video na temu posete Olivera Varheljija, komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije možete pogledati ovde.

Add Comment