Uncategorized @sr    Za prilagođavanje standardima EU potreban novac

Za prilagođavanje standardima EU potreban novac

18.02.2014

Novac potreban za prilagođavanje standardima EU biće od ključnog značaja za uspeh pregovora, izjavila je šefica pregovaračkog tima, Tanja Miščević. Međutim, sudeći po stavovima koji su izneti na panel diskusiji „Pregovori kao prioritet – Prioriteti u pregovorima,“ još veći izazov od pribavljanja novca biće promena svesti koja je potrebna za uspostavljanje efikasnijeg sistema vlasti. Promena vrednosnog sistema i otvorenost za promene biće nužni i za bolje trošenje novca, ali i za efikasnije pravosuđe i bolju državnu upravu. Sve to, kako je istaknuto, građani i politički akteri treba da rade pre svega zbog dobrobiti društva i zemlje, a pristupanje EU biće samo posledica boljeg sistema.

Novca za reforme će biti, jer su one potrebne Srbiji, rekao je ministar finansija u ostavci, Lazar Krstić.

„Dobijaćemo i pomoć EU od 200 miliona evra do pristupanja, a nakon toga su sve zemlje koje su pristupile bile neto pozitivne“, odnosno dobijale više novca iz EU nego što doprinose u budžet, naveo je on.

Krstić je rekao da će veliki izazov za Srbiju biti da se uvede red u trošenje državnog novca, s obzirom na to da u Srbiji nije učinjeno, a da je EU zbog krize stavila akcenat baš na to. Kao jednu od ključnih stvari naveo je da mora da se zna „gde novac ide, da ne ide po političkim liniijama“ i dodao da to iziskuje promenu sistema vrednosti i načina razmišljanja.

On je naveo da je zadatak tim teži što je Srbija zadužena, odnosno što je, kako je naveo, već trošila i novac budućih generacija.

Izvor: EurActiv.rs

Add Comment