Uncategorized @sr    Zajednički sastanak NKEU i SEKO za konkurentnost

Zajednički sastanak NKEU i SEKO za konkurentnost

19. decembar 2014. godine

Na zajedničkom sastanku Radne grupe za poglavlje 8 Politika konkurencije, Nacionalnog konventa o EU i SEKO za konkurentnost, održanog 18. decembra 2014. godine, govorilo se o nadležnostima, sastavu i dosadašnjoj praksi Komisije za kontrolu državne pomoći, kao i zaključcima o trenutnoj poziciji i usklađenosti propisa Republike Srbije sa propisima EU u oblasti politike konkurencije. Zajednički sastanak je organizovan nakon bilateralnog skrininga za ovo poglavlje, koji je održan u Briselu 4. i 5. novembra 2014.

Predsednica Komisije za kontrolu državne pomoći, Inga Šuput Đurić prisutne je informisala o pravnom okviru i dosadašnjoj praksi u

IMG_0005

radu Komisije i istakla, da iako organi državne uprave imaju obavezu dostavljanja akata kojima se prijavljuje državna pomoć (Komisiji koja treba da odluči o njenoj dozvoljenosti), oni to najčešće ne čine. To otežava kontrolu državne pomoći, jer je Komisija ovlašćena da neprijavljenu pomoć kontroliše samo na osnovu zahteva koji može podneti fizičko ili pravno lice ’sa interesom’ u tom konkretnom slučaju. Ovakva situacija ukazuje na potrebu da se kontrolne nadležnosti Komisije prošire i na slučajeve u kojima se državna pomoć dodeljuje, iako nije prošla kroz proceduru prethodne kontrole – dodala je Šuput Đurić. Takođe, istakla je da je suštinski problem u tome što za primenu postojećih propisa najčešće nedostaje politička volja, kao i to da su metodologija i pravila o kontroli u dobroj meri usklađena sa normativnim okvirom Evopske Unije.

Nataša Dragojlović, koordinator Nacionalnog konventa o EU, napomenula je da ne bi smelo da dolazi do situacije da državni organ ne prijavi državnu pomoć i da je potrebno primeniti zakon i propisati sankcije za one organe državne uprave koji ne primenjuju propise. Prisutni su se složili da je potrebno raditi na promociji važećih propisa kao i na podizanju svesti o njihovom značaju i da neprimenjivanje propisa ne sme da bude posledica neznanja kao ni političke volje.

„Činjenica je da je regulativa u Srbiji u dovoljnoj meri usklađena sa propisima EU te, očekujemo da neće biti značajnijih komentara nakon održanog bilateralnog skrininga kada je u pitanju ova oblast“ – rekao je Veljko Milutinović, član Saveta komisije za zaštitu konkurencije, dodavši da je ova oblast trenutno neinteresantna Evropskoj Komisiji s obzirom da je stanje mnogo urgentnije u drugim oblastima.

Članovi Konventa složili su se da je usklađivanje propisa najlakši deo posla, jer se zakoni u najvećoj meri prepisuju. Međutim, kako su naglasili, potrebno je biti osetljiv na specifične okolnosti u kojima se nalazi Srbija i uskladiti propise na način koji domaćim privrednicima ostavlja dovoljno vremena da se upoznaju i prilagode novim propisima. Zajednički zaključak prisutnih je da je u cilju stvaranja adekvatnog pravnog okvira i dosledne primene propisa koji regulišu politiku konkurencije, potrebno dodatno upoznati i edukovati široku javnost o značaju ove oblasti.

Izvor: NALED

Add Comment