Uncategorized @sr    ZNAČAJAN DAN ZA SRBIJU I EU – Građani zaslužuju i očekuju skoro otvaranje svih poglavlja

ZNAČAJAN DAN ZA SRBIJU I EU – Građani zaslužuju i očekuju skoro otvaranje svih poglavlja

14. decembar 2015.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji pozdravlja i spremno dočekuje otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom. Apelujemo na Vladu Srbije da se pregovori vode na otvoren i svima razumljiv način uz puno uključivanje i uvažavanje organizacija civilnog društva i njihovog doprinosa. Vladu Srbije pozivamo da proces pregovora sa Evropskom unijom vodi odgovorno i efikasno vodeći računa o zaštiti nacionalnih interesa. Organizacije civilnog društva okupljene u Nacionalnom konventu spremne su da daju maksimalan doprinos uspešnom vođenju i što bržem okončanju procesa pregovora o članstvu u EU.

Za Nacionalni konvent otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja znači da konačno počinju pregovori o tome kada ćemo kao država biti spremni da preuzimamo obaveze koje proizilaze iz članstva u EU. Prvo poglavlje koje se otvara je 32 – kontrola javnih finansija. Za naše građane je važno da se u okviru ovog poglavlja otvori pitanje trošenja, raspodele budžetskih sredstava i njihove kontrole. Kroz ovaj proces treba da saznamo koliko smo daleko od standarda koji važe u evropskim državama i šta sve treba da učinimo kako bismo dostigli te standarde.

Otvaranje poglavlja 35 je značajno za sve građane, jer će moći da prate i saznaju šta je u njihovo ime pregovarano i na kraju dogovoreno Briselskim sporazumom. Puna primena Briselskog sporazuma predstavlja ne samo preduslov za prijem u EU, već i stvaranje čvrstih garancija za uspostavljanje trajnog mira na Balkanu i otklanjanje uzroka za buduće sukobe. Tehnički i formalno dijalog sa Prištinom i pregovori sa EU treba da ostanu odvojeni a poglavlje 35 ne bi trebalo da bude poglavlje svih poglavlja. Pozdravljamo i najavu skorog otvaranja poglavlja 23 i 24 koja će doprineti uspostavljanju temeljnih vrednosti na kojima počiva svaka, pa i država Srbija – poštovanje ljudskih prava i vladavina prava. Građani Srbije zaslužuju i očekuju skoro otvaranje i ostalih poglavlja, kao što su poljoprivreda, energetika, industrijska politika, životna sredina, nauka, informaciono društvo i drugih. To je važno za nas kao državu kandidata, ali i za EU kao zajednicu da bi održala kredibilitet politike proširenja u kriznim vremenima i složenim međunarodnim okolnostima.

Add Comment