Uncategorized @sr    Boljom saradnjom svih aktera u poljoprivredi do uspešnih pregovora

Boljom saradnjom svih aktera u poljoprivredi do uspešnih pregovora

27. septembar 2016.

Tokom pregovora Srbije sa Evropskom unijom u sektoru poljoprivrede neophodne su brojne reforme, sa kojima se već dosta kasni. Dalje odlaganje i neizvršenje preuzetih obaveza, može se na negativan način odraziti na budućnost srpske poljoprivrede i sela. Definisanje pregovaračkih pozicija za ova poglavlja zahteva saradnju između nadležnog ministarstva, poljoprivrednika, prerađivača, udruženja poljoprivrednika i poslovnih udruženja, kao i ostalih zainteresovanih strana. Nacionalni konvent o evropskoj uniji (NKEU) je koncipiran na primerima dobre prakse sa jasnim ciljem da osnaži i obezbedi komunikaciju svih navedenih aktera u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Kada je reč o IPARD fondovima, ne sme se više kasniti u pripremi struktura za upravljanje tim sredstvima, te su neophodne hitne mere za stvaranje uslova da poljoprivrednici konačno počnu da koriste sredstva. Ovo su glavni zaključci tribine „Kako do uspešnih pregovora u poljoprivredi – sektor stočarstva i voćarsva“ koju je Radna grupa Poljoprivreda NKEU održala u utorak 27. septembra u Valjevu.

img_0095

Na tribini, koju je organizovala ova radna grupa koja prati pregovore za poglavlja 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, 12 – Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika i 13 – Ribarstvo, u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Valjeva govorili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Kolinda Hrehorović i Tomislav Topalović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu industriju, vodoprivredu i šumarstvo Regionalne privredne komore Valjevo Mirjana Đorđević-Gavrilović, saradnik Evropskog pokreta u Srbiji Bojan Živadinović i predstavnica asocijacije „Plodovi Srbije“ Evica Mihaljević. Razgovor je moderirao koordinator RG NKEU Poljoprivreda Dragan Roganović.

Akcionim planom za poglavlje 11 predviđena je izmena zakonodavstva u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i osposobljavanje Uprave za agrarna plaćanja za upravljanjem sredstvima EU namenjenim poljoprivredi, rečeno je na tribini. To su dva merila dobijena za ovo poglavlje nakon procesa skrininga i preduslovi su za otvaranje pregovora u poglavlju 11.

Predstavnici ministarstva Kolinda Hrehorović i Tomislav Topalović najavili su brojne izmene zakonodavstva koje nalaže EU sagalasno Direktivi o Zajedničkoj organizaciji tržišta.

Učesnike tribine su zanimalo je šta je do sada urađeno u nadležnom ministarstvu i koji su naredni koraci, sa posebnim osvrtom na činjenicu kako to utiče na njihovu proizvodnju u sektorima voćarstva i stočarstva. Učesnici su posebno bili zainteresovani za moguću podršku ministarstva u proizvodnji autohtonih i tradicionalnih vrsta. Oni su apelovali na to da treba unaprediti komunikaciju između ministarstva i poljoprivrednih proizvođača o efektima i obavezama koje proizilaze iz procesa pregovora u sektoru poljoprivrede.

img_0098

Prema rečima Tomislava Topalovića, za sve delove Akcionih planova predviđene su promotivne aktivnosti, te će tako javnost biti bolje informisana. „Sa tim još nije počelo jer Akcioni planovi i dalje nisu dostupni“, kazao je Topalović.

Evica Mihaljević iz asocijacije „Plodovi Srbije“ rekla je da prostora za greške u oblasti poljoprivrede nema i da je već dovoljno vremena izgubljeno. Bojan Živadinović naglasio je da su poglavlja 11 i poglavlje 22 jedina koja dugoročno donose direktnu finansijsku podršku zemljama pregovaračima, te da predpristupne fondove moramo što pre da koristimo. „Da bi poljoprivrednici mogli da koriste ova sredstva, moraju da se udružuju. Definisanje Pregovaračke pozicije Srbije za ova poglavlja pravo je mesto da se poljoprivrednici uključe“, rekao je Živadinović i dodao da je NKEU dobar način za ostvarivanje komunikacije između poljoprvrednika i organizacija sa jedne strane i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine sa druge.

Kada je o IPARD fondovima reč, ova Radna grupa NKEU pre više od godinu dana uputila je apel nadležnom ministarstvu, dobijen je odgovor nadležnih institucija i pokrenuto je pitanje zapošljavanja sa „mrtve tačke“, ali ipak je došlo do zaostatka u procesu akreditacije Uprave za agrarna plaćanje, kao jednog od ključnih uslova za početak korišćenja sredstava. To je uslovilo dalje odlaganje raspisivanja prvog konkursa i početak korišćenja IPARD sredstava, podsetio je koordinator ove Radne grupe Dragan Roganović.

Do ulaska Srbije u EU sve reforme u oblasti poljoprivrede moraju da budu završene, a po pristupanju Srbija bi trebalo da dobije oko milijardu i dvesta milona evra za poljoprivredu, rečeno je na tribini.

Tribina u Valjevu jedna je u nizu koju NKEU organizuje uz podšku Nemačko-srpske razvojne saradnje kroz program Deutsche Gesellschaftfür Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Galerija.

Add Comment