Poglavlje 10    Digitalizacija malih i srednjih preduzeća – Priprema za digitalizaciju privrede

Digitalizacija malih i srednjih preduzeća – Priprema za digitalizaciju privrede

“Kakve su mogućnosti za digitalnu transformaciju na raspolaganju malim i srednjim preduzećima u Srbiji?“, bila je tema radionice održane u Novom Sadu. Učesnici su naročito razmatrali prednosti digitalizacije privrede u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Osim predstavnika organizacija civilnog društva, učesnici radionice bili su predstavnici IT firmi koje učestvuju u procesu digitalizacije, menadžeri iz malih i srednjih preduzeća, kao i učenici IT gimnazije iz Novog Sada.
Predstavljene su aktivnosti radne grupe za poglavlje 10, perspektive za napredak u pristupnim pregovorima u ovom poglavlju i preporuke radne grupe koje se tiču digitalizacije poslovanja u Srbiji.

Đorđe Cvetković iz kompanije Plativoo, govorio je o stanju i pripremama za digitalnu transformaciju u malim i srednjim preduzećima u Srbiji s naglaskom na iskustva iz prakse. Naveo je uvođenje e-faktura kao primer kako digitalizacija prodire u rad i najmanjih kompanija. Dragana Bečejski-Vujaklija ispred Društva za informatiku Srbije govorila je o organizacionim i kulturološkim pripremama preduzeća kao preduslov uspešne digitalne transformacije.

U nastavku radionice, učesnici su rešavali studiju slučaja malog preduzeća koje ulazi u proces digitalne transformacije.