sloboda medija i izražavanja    Doručak za medije u Valjevu

Doručak za medije u Valjevu

Izvor: VA Media

Proces evropskih integracija, uloga i način uključivanja medija u taj proces, bila je tema radnog sastanka predstavnika Nacionalnog konventa o EU sa valjevskim medijima.

Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa, podsetila je da je naša zemlja više od dve decenije kandidat za članstvo u EU, ali da je poslednji samit EU-Zapadni Balkan pokazao da Srbija, kao i ostale države ovog regiona, stagnira u procesu pridruživanja.

„To za nas građane koji želimo priključivanje i civilno društvo uopšte, nije dobra vest, ali želimo da pomognemo Vladi da reforme koje su neophodne za ubrzanje procesa pridruživanja sprovede. Na žalost, Vlada i Skupština još nisu formirani što dodatno otežava našu pregovaračku poziciju. Najnovija kriza u Ukrajini pokazala je kako, kada se promene međunarodne okolnosti, države koje su kandidati za članstvo se susretnu sa novim preprekama i fokus EU se pomeri na krizna žarišta, pa Ukrajina i Moldavija dobijaju status kandidata“, rekla je Nataša Dragojlović.

Ona se međutim nada da će se situacija promeniti u decembru na novom samitu zemalja Zapadnog Balkana sa EU  i da će Srbija nastaviti da otvara klastere. Glavne prepreke u tom procesu, kako podseća, iste su – vladavina prava, sloboda medija i govora i pregovori sa Kosovom.

„EU očekuje od svih država kandidata da usklade svoju spoljnu politiku sa Unijom. Zemlje koje žele to da prihvate moraju da slede pravila i zato je važno da Srbija što pre donese istorijske odluke koje će je svrstati u blok evropskih liberalnih demokratija. Nadamo se da će nova Vlada prvo što će uraditi biti da donese takve istorijske odluke“, istakla je koordinatorka Nacionalnog konventa o EU.

Nataša Dragojlović je prokomentarisala i poslednja istraživanja javnog mnenja po kojima se beleži značajan pad procenta podrške građana evropskom putu, s obzirom da se na pridruživanje predugo čeka.

„Propuštene su prilike kada je i u samoj EU bila bolja situacija. Sada je podrška građana na 37 procenata, uz veliki procenat neodlučnih, zapravo zbunjenih jer slušaju različite poruke od samih predstavnika vlasti. Isto tako, više od decenije u tabloidima se vodi jedna antievropska kampanja i proputinovska kampanja i to sve ostavlja posledice na javno mnenje“, navela je ona.

Zadatak medija, dodala je, upravo zato jeste da govore zašto je nama EU potrebna i šta gubimo što još nismo članica.

„Ne postoji lokalna samouprava u Srbiji u kojoj nema bar jedna tabla na kojoj za neki realizovani projekat kao što su škole, bolnice, putevi, vodovodi i tako dalje, ne piše – Ovo je donacija građana EU. Srbija iz predpristupnih fondova godišnje dobija 200 miliona evra, a da je članica EU taj iznos bi bio 1,3 milijarde evra. Dakle, kada preračunate taj gubitak od milijarde evra godišnje, dolazite i do toga koliko bi se moglo infrastrkture, škola, vrtića, puteva i svega onog na dobrobit svakog građanina Srbije isfinansirati, kada bi Srbija bila članica EU“, zaključila je Nataša Dragojlović.

Fotografije sa događaja možete naći ovde

Doručak za medije organizovan je kroz projekat ACT Otvoreno za građane koji finansira Helvetass Swiss Incorporation.