Poglavlje 17    Ekonomska i monetarna politika Srbije – prednosti i ograničenja

Ekonomska i monetarna politika Srbije – prednosti i ograničenja

Radna grupa Nacionalnog konventa o EU koja prati poglavlje 17 (Ekonomska i monetarna politika) objavila je zajedničke stavove o ekonomskim performansama naše zemlje.

Srbija je u 2020. godini ostvarila zapažene makroekonomske performanse. Međutim, raste i makroekonomska neravnoteža. Bez jačanja kapaciteta i bez vidljive namere vlasti da sprovodi neophodne, složene ekonomske politike neće biti trajnijeg ubrzanog rasta u korist svih građana.

Poslovno okruženje u Srbiji  obeshrabruje domaće preduzetništvo. Slaba vladavina prava  i nejasne linije odgovornosti u javnoj upravi, stvaraju opštu neizvesnost  i neefikasnu upravu. Deceniju unazad, ekonomska politika Srbije usredsređena je na privlačenje velikih investicija, bazirajući se na jazu između proizvodnog potencijala Srbije i nivoa zarada i uz malo obzira prema njihovim ekološkim ili razvojnim aspektima. Takav pristup ne ostavlja dovoljno prostora za razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP), a baš ona u najvećoj meri čine domaću privredu. Da bi izgradila temelje održivog rasta, Srbija mora svim preduzetnicima i investitorima, i domaćim i stranim, velikim i malim, da omogući jednake uslove, uokvirene jasnim principima i pravilima

Ozbiljna ograničenja u upravljačkom kapacitetu se vide se i u kvalitetu ekonomskih politika kojima je Vlada odgovorila na izazove  pandemije. Iako su generalno posmatrano iz makroekonomskog ugla mere bile adekvatne, pomoć onima kojima je bila najpotrebnija pružena je po nepotrebno visokoj ceni. Umesto solidarnosti, politike Srbije u 2020. godini bile su jedinstvene u međunarodnom okruženju po tome što je ista pomoć pružana skoro svima, bez obzira na potrebe, dok su politike zdravstvene zaštite bile izuzetno ograničene.

Opširnije na LINKU.

Add Comment