Uncategorized @sr    Javno-privatnim partnerstvima do energetske efikasnosti

Javno-privatnim partnerstvima do energetske efikasnosti

Panel diskusija RG 15

Panel diskusija RG 15

Beograd, 22. septembar 2016.

Na Nacionalnoj konferenciji o ugovaranju energetskih učinaka održana je panel diskusija u okviru aktivnosti Radne grupe Nacionalnog konventa o evropskoj uniji (NKEU) za Poglavlje 15 – Energetika. Jedan od zaključaka panel diskusije je da je energetska efikasnost polje koje se ne tiče samo Poglavlja 15 i da je neophodna međusektorska saradnja.

Na veliki značaj energetske efikasnosti i javno-privatnih partnerstava ukazala je predsednica slovenačke kompanije GGE Ankica Barbulov.

„Mi se bavimo ulaganjem u projekte energetske efikasnosti kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Izabrali smo da se proširimo na srpsko tržište, ali smo uvideli i niz problema. Jedan od glavnih je taj što na lokalnom nivou ne postoji politička volja za razvoj javno-privatnih partnerstava. Energetska efikasnost nije tema za lokalne političare, a javno-privatna partnerstva nisu prepoznata kao značajan model“, kazala je Barbulov i dodala da takva politička volja postoji na državnom nivou.

Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac sa prisutnima je podelio iskustvo svoje opštine, koja je uz Vranje i Varvarin dobila sredstva za povećanje energetske efikasnosti, kroz projekat unapređenja javne rasvete.

NKEU i Radna grupa za Poglavlje 15 do sada su održali niz lokalnih tribina na kojima je bilo reči o značaju energetske efikasnosti, rekla je koordinatorka ove Radne grupe Valentina Đureta iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost i najavila neophodnu međusektorsku saradnju sa drugim Radnim grupama NKEU.

Teme Nacionalne konferencije o ugovaranju energetskih učinaka, koju je organizovala Stalna konferencija gradova i opština, ticale su se finansiranja projekata iz oblasti energetske efikasnosti.

Add Comment