Poglavlje 10    Javno slušanje Zakona o digitalnoj imovini

Javno slušanje Zakona o digitalnoj imovini

Odbor za finansije, republički budžet  i kontrolu trošenja javnih sredstava održao je 11. decembra 2020. javno slušanje Zakona o digitalnoj imovini. Na sednicu je pozvan i Nacionalni konvent o  Evropskoj uniji (NKEU). Sednici Odbora prisustvovao je  gospodin Jablan Obradović, član Radne grupe NKEU za poglavlje 10 (informaciono društvo i mediji).

Ovim Zakonom je digitalna imovina, odnosno virtuelna imovina, definisana kao zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja. Virtuelna imovina ima dva oblika:

Virtuelnu valutu (engl. Cryptocurrency), među kojima su opštepoznate Bitcoin, Litecoin, Ripple, Ethereum. Drugi oblik, digitalni token (engl. digital token, crypto token), označen je kao imovinsko pravo „koje u digitalnoj formi predstavlja jedno ili više drugih imovinskih prava, što može uključivati i pravo korisnika digitalnog tokena da mu budu pružene određene usluge“.

Narodna skupština Republike Srbije je 17. decembra 2020. usvojila Zakon o digitalnoj imovini.

Primena počinje 6 meseci nakon stupanja na snagu.

Usvajanjem ovog Zakona naš pravni sistem je prilagođen novim mogućnostima primene digitalnih tehnologija, a učinjen je i korak ka pravnom okviru Evropske unije.

Nikola Marković, koordinator RG NKEU poglavlje 10

Add Comment