Uncategorized @sr    Komentari Radne grupe za poglavlja 25 i 26 na sažetak pregovaračkih pozicija predstavljeni Odboru za evropske integracije

Komentari Radne grupe za poglavlja 25 i 26 na sažetak pregovaračkih pozicija predstavljeni Odboru za evropske integracije

7. oktobar 2016. godine

Na sastanku Radne grupe 18 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU), koja prati pregovore u poglavljima 25 – Nauka i istraživanje i 26 – Obrazovanje i kultura, sa predstavnicima Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije održanom u četvrtak 6. oktobra, dogovoreno je da predlozi i komentari članova RG NKEU na sažetak pregovaračke pozicije koju su dobili, budu razmotreni na narednom sastanku Odbora, u utorak, 18. oktobra.

Pregovaračke pozicije za poglavlja 25 i 26 u ponedeljak su dostavljene Pregovaračkom timu Vlade Republike Srbije, a o njima će se razmatrati na Odboru za evropske integracije, Odboru za kulturu i informisanje i Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, kako bi se o njima odbori izjasnili pre slanja u Brisel.

Predstavnicima ovih odbora dostavljeni su komentari organizacija civilnog društva na sažetak pregovaračkih pozicija koje su članovi RG NKEU dobili. Članovi Odbora za evropske integracije istakli su značaj učešća organizacija civilnog društva okupljenih u NKEU za dalji tok pregovora, kao i svoju spremnost i otvorenost za dalju saradnju.

Sagovornici su ocenili da su za nastavak pregovora bitne Nacionalna strategija za mlade i Strategija razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine. Oni su se usaglasili i oko toga da je neophodno da se u što kraćem roku donese i strategija razvoja kulture Republike Srbije.

Osim članova RG NKEU za ova poglavlja i predstavnika Odbora za evropske integracije, sastanku su prisustvovali i šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević, kao i predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva omladine i sporta.

Add Comment