Poglavlje 10    Umeren napredak u razvoju informacionog društva u Srbiji

Umeren napredak u razvoju informacionog društva u Srbiji

Radna grupa Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 10 – Informaciono društvo i održala je sednicu posvećenu Godišnjem izveštaju o napretku Srbije ka Evropskoj uniji.

U izveštaju je konstatovan umeren napredak u razvoju informacionog društva u Srbiji u pogledu: funkcionisanja unutrašnjeg tržišta za elektronske komunikacije,  dostupnosti savremenih elektronskih servisa, razvoja informacione bezbednosti, primene eUprave i  eTrgovine, funkcionisanja jedinstvenog digitalnog tržišta, širenju ultrabrze širokopojasne komunikacione infrastrukture, razvoja medijske pismenosti i niza drugih aktivnosti.

Evropska komisija u svom Izveštaju uočava pojedine nedostatke i naglašava da Srbija u narednom periodu treba da:

   • usvoji novi Zakon i elektronskim komunikacijama usklađen sa regulativnim okvirom kakav važi u Evropskoj uniji, kao i sa Evropskim zakonikom o elektronskim komunikacujama i Direktivom o smanjivanju troškova,
   • predloži Zakon o širokopojasnom internetu i Zakon o elektronskim medijima
   • obezbedi finansijskui operativnu nezavisnost agencija RATEL i REM
   • obezbedi zaštitu konkurencije za operatore
   • završi pripreme i uvede sistem za hitne pozive 112
   • ubrza realizaciju zadataka iz medijske strategije i razvoj audio vizuelne politike

Radna grupa podržava sve pomenute aktivnosti i nastojaće da se oni realizuju u narednih godinu dana uz kontakte sa nadležnim organima i organizacijama. Ispunjenjem ovih zadataka unapređuje se razvoj informacionog društva i medija u Srbiji.

Podsećamo da je Radna grupa je još 2021. godine podržala Pregovaračku poziciju Srbije za  poglavlje 10 i očekuje da se ove godine otvori Klaster 3 – Konkurentnost i inkluzivni rast.

Sorry, the comment form is closed at this time.