regionalni razvoj    Održan Forum o regionalnom razvoju AP Vojvodina

Održan Forum o regionalnom razvoju AP Vojvodina

U periodu od 26. do 28. marta 2024. godine održan je drugi po redu Forum o regionalnom razvoju Autonomne pokrajine Vojvodina. U sprovođenju ovogodišnjeg foruma učestvovao je i Nacionalni konvent o Evropskoj uniji zajedno sa Radnom grupom za poglavlje 22 (Regionalni razvoj i koordinacija strukturnih instrumenata) koju vodi Evropski pokret u Srbiji i Radnom grupom za poglavlje 27 (Životna sredina) koju vodi Centar za ekologiju i održivi razvoj. Nosilac Foruma bio je konzorcijum pet regionalnih razvojnih agencija sa teritorije AP Vojvodine i to RCR Banat, RRA Srem, Panonreg, RRA Južni Banat i RRA Bačka uz podršku Pokrajinske vlade, Pokrajnskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Cilj Foruma o regionalnom razvoju je jačanje institucionalne saradnje i pružanje podrške dugoročnom i ravnomernom regionalnom razvoju. Događaj je okupio više od 150 predstavnika, iz javnog, privatnog i civilnog sektora. Ovogodišnji forum je bio fokusiran na tri teme koje doprinose regionalnom razvoju:

      • Institucionalna i finansijska podrška regionalnom razvoju;
      • Ekonomski razvoj;
      • Zaštita životne sredine.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji uzeo je učešće u organizaciji panela koji se tiču institucionalne i finansijske podrške regionalnom razvoju kao i zaštite životne sredine. Tokom događaja ukazano je na ključne nedostatke institucionalnog okvira za donošenje i sprovođenje politike regionalnog razvoja. Donošenje regionalnih strategija pametne specijalizacije naveden je kao jedan od načina kako da se nedostaci nadomeste i podstakne razvoj regiona u Republici Srbiji.