Aktuelno    Održan okrugli sto Radne grupe NKEU za Poglavlje 23 i Pregovaračke grupe za Poglavlje 23

Održan okrugli sto Radne grupe NKEU za Poglavlje 23 i Pregovaračke grupe za Poglavlje 23

Održan je okrugli sto Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 23 i Pregovaračke grupe za Poglavlje 23 sa ciljem diskusije o ispunjenosti prelaznih merila u okviru Akcionog plana za Poglavlje 23.

Članovi Radne grupe za Poglavlje 23 pružili su svoje stavove o dosadašnjem procesu u pogledu ispunjenosti prelaznih merila i svojim komentarima su dodatno pomogli pri konačnom definisanju trenutnog stanja po ovom pitanju.

Uvodna izlaganja pružili su Branislav Stojanović, šef pregovaračke grupe za Poglavlje 23 i pomoćnik ministra pravde, Jovana Spremo, koordinatorka Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23 i Bojana Selaković, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU.

Članovi Pregovaračke grupe istakli su važnost sastajanja sa članovima NKEU kako bi se razgovaralo o tekstu Izveštaja o ispunjenosti prelaznih merila, u skladu sa novom metodologijom dogovorenom sa Evropskom komisijom, koji je trenutno u izradi. Istaknuta je i potreba za ovakvim operativnim sastancima kako bi se vodio konkretan razgovor i ukazalo na nedostatke i bitnosti pre finaliziranja Izveštaja.

Prvi deo diskusije odnosio se na prelazna merila za Poglavlje 23 u oblasti pravosuđa, drugi deo bio je fokusiran na borbu protiv korupcije, dok se treći deo odnosio na osnovna prava.

Članovi Radne grupe za Poglavlje 23 istakli su da je jedna od obaveza saradnja sa civilnim društvom tj. kvantitet ispraćenih predloga civilnog društva gde postoji jedna nezadovoljavajuća slika. Naglašena je važnost kritičkih primedbi civilnog društva i istaknuta potreba da se počne sa primenom ovih primedbi.