Poglavlje 10    Ograničen uspeh u poglavlju 10 – Informaciono društvo i mediji

Ograničen uspeh u poglavlju 10 – Informaciono društvo i mediji

Radna grupa Nacionalnog konventa za Evropsku uniju je 19. marta 2021. razmatrala i usvojila „Monitoring i evaluaciju mera i aktivnosti za poglavlje 10 (informaciono društvo i mediji)”.

Monitoring je obuhvatio analizu aktivnosti Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva kulture i informacija, Kancelalarije za IT i eUpravu i Radne grupe Nacionalnog konventa za poglavlje 10.

Zaključci:

  1. unapređen je zakonodavni sistem u nekoliko oblasti,
  2. ostvaren je veliki razvoj u eTrgovini i ePlaćanju,
  3. unapređen je nacionalni portal eUprave,
  4. napredovala je primena zakona o informacionoj bezbednosti i dr.

Međutim, pored prikazanih uspeha, u izveštaju Evropske komisije kaže se da je Srbija ostvarila „ograničen uspeh“, jer već tri godine ne uspeva da usvoji novi Zakon o elektronskim komunkacijama usaglašen sa „ažurnim regulatornim okvirom EU“, da obezbedi „finansijsku i operativnu nezavisnost regulatornih tela“, i da ostvari „univerzalniji i dosledniji pristup digitalizaciji“. U evaluaciji se ocenjuje da su ovo veliki nedostaci za stanje u poglavlju 10 .

Preporučuje se: ubrzavanje rada državnih organa, dinamičnija harmonizacija propisa sa Evropskom unijom, poboljšanje informisanja građana o efektima ulaska u Evropsku uniju, potreba formiranja jedinstvenog organa za informatiku i dr.

Nadležni državni organi su dobro planirali aktivnosti u 2021. godini, međutim potrebno je da se programi dopune preostalim aktivnostima iz Izveštaja Evropske komisije kao što su: “finansijska i operativna nezavisnost regulatornih tela“, „univerzalniji i dosledniji pristup digitalizaciji“, “usklađivanje sa standardima Evropskog sistema uvođenjem broja 112 za hitne pozive”  i dr.

Predloženo je da Vlada obaveže državne organe da predloge koje dobiju od radnih grupa NKEU razmatraju i da ih obaveste o svom stavu.

Na ovoj sednici Radne grupe razmatran je i nacrt Pregovaračke pozicije Srbije  za poglavlje 10. Nacrt je predstavila i obrazložila Tatjana Andan, načelnik Odeljenja za elektronske komunikacije u Ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije. Nacrt obuhvata prihvatanje pravnih tekovina EU, razvoj mreža nove generacije, saradnja u Digitalnoj agendi za Zapadni Balkan, regionalna interoperabilnost i dr.  Aktivnosti su svrstane u 4 grupe i njihova realizacija se planira do 2025. godine. Radna grupa je podržala pomenuti Nacrt i očekuje da, kada bude završen, razmatra i predlog Pregovaračke pozicije Srbije za poglavlje 10.

Foto: Unsplash

Add Comment