Berlinski proces    Održan virtuelni samit Berlinskog procesa

Održan virtuelni samit Berlinskog procesa

Naš prioritet je da podržimo partnere sa Zapadnog Balkana u sprovođenju neophodnih reformi za napredak na njihovom evropskom putu. Berlinski proces poslužio je kao osnov za mnoge inicijative koje su postale sastavni deo politike EU prema regionu. Zajedno smo postavili put ka održivijoj, digitalnijoj i otpornijoj Evropi – reči su predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen sa jučerašnjeg samita Berlinskog procesa.

Na samitu su učestvovali i Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kao i državni zvaničnici osam zemalja Zapadnog Balkana. Važne za Berlinski proces jesu i organizacije civilnog društva (OCD) kojima se između ostalog preporučuje da:

   • zahtevaju uključivanje u pristupne pregovore sa EU kao i da insistiraju na transparentnosti samog procesa
   • pažljivo prate sprovođenje reformi u svojim zemljama i redovno komuniciraju svoje zaključke sa nacionalnim i institucijama Evropske unije
   • sarađuju sa organizacijama civilnog društva iz regiona i definišu zajedničke izazove na evropskom putu kako bi se ojačao proces integracije čitavog regiona
   • uspostave direktnu saradnju sa organizacijama civilnog društva iz država članica EU.

Podsećamo da Nacionalni konvent kroz Međusektorsku radnu grupu za Berlinski proces redovno prati pitanja vezana za ovu važnu inicijativu Evropske unije.

Add Comment