Poglavlje 10    Amandmani na pregovaračku poziciju za poglavlje 10 – Informaciono društvo i mediji

Amandmani na pregovaračku poziciju za poglavlje 10 – Informaciono društvo i mediji

Odbor za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije, razmatrao je Pregovaračku poziciju za poglavlje 10 – Informaciono društvo i mediji, u prisustvu članova Radne grupe Nacionalnog konventa za poglavlje 10. Članovi Radne grupe podržali su Pregovaračku poziciju ali su zatražili usvajanje nekoliko amandmana.

Nikola Marković, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa za poglavlje 10 je ukazao da amandmani potiču iz izveštaja Evropske komisije o stanju u Srbiji i analiza koje su sprovedene u Radnoj grupi u cilju unapređivanja priprema za prijem u Evropsku uniju. Amandmani su obuhvatili inicijative za pokretanje programa omasovljenja digitalizacije poslovanja,  određivanje organa nadležnog za organizaciju  i koordinaciju jedinstvenog informacionog sistema na nivou države, povećavanje kvota za studiranje informatike, unapređivanje digitalnih kompetencuja građana, povećavanje admiistrativnog kapaciteta  nadležnih organa, obezbeđivanje delotvorne konkurencije, afirmisanje primene IKT za održivi razvoj, razvoj svesti i interesa za prijem u Evropsku uniju i dr. Predstavnici Vlade su u diskusiji podržali sve predložene amandmana, ali su i ukazali da neki od amandmana treba da budu deo Strategije razvoja informacionog društva.

Nacionalni konvent nastavlja saradnju  sa nadležnim organima u cilju unapređivanja i ubrzavanja priprema za prijem Srbije u Evropsku uniju.

Foto: Unsplash

Add Comment