Poglavlje 32    Dijalog o politici upravljanja javnim finansijama

Dijalog o politici upravljanja javnim finansijama

Koordinatorka Nacionalnog konventa Nataša Dragojlović, učestvovala je danas u Dijalogu o politici upravljanja javnim finansijama koji je organizovalo Ministarstvo finansija.

Koordinatorka Konventa predstavila je osnovne nalaze Radne grupe za poglavlje 32 – Finansijska kontrola koju vodi CEVES, kao i analize efekata mera za vreme vanrednog stanja koje je Konvent izradio. Stepen ispunjavanja ekonomskih kriterijuma bolji je nego kod političkih kriterijuma ili vladavine prava. lpak, bez vladavine prava i bez jakih kontrolnih mehanizama upravljanja javnim finansijama, kao i kontrole trošenja budžeta od strane javnosti, ekonomski rast nije održiv na duge staze.

Ministarstvo finansija je na današnjem sastanku izrazilo nadu da će Konvent osnovati posebnu radnu grupu za praćenje upravljanja javnim finansijama.

Ministarstvo je takođe predstavilo i Izveštaj o realizaciji Programa reforme upravljanja javnim finansijama za 2020. godinu, kao i nacrt novog Programa reforme upravljanja javnim finansijama za period 2021-2025. godine.

Foto: Unsplash

Add Comment