Poglavlje 31    Osuda agresije na Ukrajinu i ugrožavanje njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta

Osuda agresije na Ukrajinu i ugrožavanje njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta

Radna grupa za poglavlja 30 i 31 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji najoštrije osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu i ugrožavanje njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Izražavamo punu solidarnost sa ukrajinskim građanima, naročito sa onima koji se nalaze u opkoljenim i okupiranim ukrajinskim gradovima, čiji su životi neposredno ugroženi i koji su dovedeni na prag humanitarne katastrofe. Kao građani države koja je prošla kroz traumatično iskustvo tokom ratova devedesetih godina XX veka, uključujući i neposredno ratno iskustvo, smatramo da treba da pružimo svaku pomoć i podršku Ukrajini i njenim građanima.

Kao država čiji je veliki broj građana izbegao iz bivših jugoslovenskih republika i koji su u Srbiji pronašli svoj dom, i kao država koja je nedavno pokazala i veliko razumevanje i pomoć za izbeglice iz Sirije, zalažemo se da se Srbija aktivno angažuje oko pomoći izbeglicama iz Ukrajine i da ponudimo sve raspoložive kapacitete za njihovo zbrinjavanje na teritoriji Srbije.

Takođe, osuđujemo sve pretnje mogućom upotrebom nuklearnog oružja koje dolaze iz Ruske Federacije. Pozdravljamo glasanje Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kojom je osuđena ruska agresija na Ukrajinu i ugrožavanje njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Smatramo da je potrebno da kao država nedvosmisleno osudimo rusku agresiju, te da se  pridružimo naporima EU oko ukrajinske krize. Posebno je važno da se u što skorijem roku uskladimo sa svim deklaracijama i merama EU u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu, a naročito sa restriktivnim merama. Srbija ne može da ostane po strani i bude jedina država kandidat sa Zapadnog Balkana koja odbija da se usaglasi sa spoljnopolitičkim pristupom EU, u momentu koji verovatno predstavlja jednu od ključnih istorijskih vododelnica,  na osnovu koje će se formirati budući odnosi u Evropi. Rusija i Ukrajina su bratske države Srbiji, međutim akcije ruskog rukovodstva podrivaju celokupnu bezbednosnu arhitekturu u Evropi, norme ponašanja u međunarodnim odnosima i neposrednu bezbednost svih evropskih država, uključujući i Srbiju i države regiona. Pridruživanje restriktivnim merama EU neće značiti da Srbija menja svoj stav prema građanima Ruske Federacije, već isključivo prema vladajućoj eliti u Rusiji i njenim postupcima,koje su protivne istim onim normama međunarodnog prava, na koje upravo Srbija poziva decenijama unazad.

Pružamo punu podršku građanima Rusije koji su se usprotivili agresiji na Ukrajinu i verujemo da nam je svima mesto u ujedinjenoj i bezbednoj Evropi u kojoj svi narodi i države imaju slobodu i prava da međusobno sarađuju i imaju svoj glas u određivanju sudbine čitavog kontinenta.

Istovremeno apelujemo na Evropsku uniju da ubrza proces integracije država Zapadnog Balkana i pruži dodatno ohrabrenje državama koje su obuhvaćene Istočnim partnerstvom u njihovoj jasno iskazanoj volji da postanu deo porodice evropskih naroda.