Poglavlje 24    Reforma policije u fokusu 2022. godine

Reforma policije u fokusu 2022. godine

U toku 2022. godine biće organizovane konsultacije o novom Zakonu o unutrašnjim poslovima, a rad na ovom aktu biće u centru pažnje Radne grupe za poglavlje 24, zaključeno je na radionici održanoj u Leskovcu.

Na radionici je bilo reči o problematičnim odredbama Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima koji se pojavio u javnosti u septembru, a ubrzo zatim bio i povučen nakon oštrih reakcija javnosti. Učesnici su utvrdili plan za predstojeće konsultacije sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Na osnovu dogovora sa Ministarstvom, u toku 2022. godine organizovaće se serija sastanaka sa ciljem da se predloženi, pa povučeni, Nacrt unapredi iz ugla prelaznih merila u okviru Poglavlja 24, Poglavlja 23, ali i generalnih standarda sadržanih u dokumentima Evropske unije,“ istakao je Bojan Elek, koordinator Radne grupe za Poglavlje 24.

Pored ovoga, učesnici su se informisali o dosadašnjem toku konsultacija i sastanaka koji su se već održali na temu biometrijskog nadzora, a postigli su i dogovore o pristupu javnom zagovaranju sa ciljem unapređenja teksta Nacrta.