Održivi razvoj    Biram da kompostiram

Biram da kompostiram

Kroz program Znanje za održivi razvoj, koji realizovan u 2021. godini, podržali smo četiri super projektne ideje srednjih škola iz Loznice, Beograda, Valjeva i Bečeja. Glavni cilj programa je podrška lokalnim zajednicama i aktivnostima mladih koje doprinose održivom razvoju.

Donosimo vam priču iz Hemijsko-prehrambene tehnološke škole iz Beograda koja je realizovala projekat „Biram da kompostiram“. Pod koordintorskom palicom profesorke Vesne Jevtić, eko predstavnici škole Valentina Jović i Petar Jovanović su radili na izradi kompostera i promociji kompostiranja u lokalnoj zajednici.

Projekat „Biram da kompostiram“ predvideo je izradu dva kompostera koja su donirana lokalnoj zajednici uz obuku za uspešno vođenje procesa kompostiranja. Kroz radionice i razgovore tema kompostiranja je približena učenicima Hemijsko-prehrambene tehnološke škole, kao i učenicima lokalnih osnovnih škola.

Komposteri su donirani vrtiću Plavi čuperak na Karaburmi i Stambenoj zajednici u Beogradu.

Zahvaljujući vaspitačici Maji, najmlađi beograđani iz vrtića Plavi čuperak su postali najodgoovrniji akteri svoje lokalne zajednice i eko uzori svojoj okolini.

Kad se vredne komšijske ruke slože, sve se može i to su pokazali članovi Stambene zajednice u Radničkoj ulici, koji su na inicijativu komšinice Bojane i podršku Biram da kompostiram postali eko-stambena zajednica. Slike govore više od reči.

Valentina i Petar zajedno sa profesorkama Vesnom i Danicom, potrudili su se da otklone sve nedoumice koje možete imati o kompostiranju kroz video koji su napravili u okviru projekta.  Kako napraviti komposter od paleta – video na linku: