Aktuelno    Znanje za održivi razvoj: Odabrani pobednički školski projekti

Znanje za održivi razvoj: Odabrani pobednički školski projekti

U okviru programa „Znanje za održivi razvoj“ odabrana su četiri projekta koji će biti podržani i sprovedeni tokom 2023. godine. Nakon seminara na temu održivog razvoja učenici su mogli da predlože male projekte iz oblasti održivog razvoja. Svi projekti osmišljeni su tako da uključe lokalnu zajednicu i proizvedu promenu u lokalnim sredinama.

Šansu da konkurišu sa svojim projektima imale su sledeće škole: Filološka gimnazija iz Beograda, Gimnazija „Josif Pančić“ iz Bajine Bašte, Gimnazija „Miloš Savković“ iz Aranđelovca, Gimnazija Novi Pazar, Gimnazija „Sveti Sava“ iz Požege, Gimnazija „Takovski ustanak“ iz Gornjeg Milanovca, Medicinska škola „Miša Pantić“ iz Valjeva, Medicinska škola iz Užica, Mitrovačka gimnazija iz Sremske Mitrovice, Palanačka gimnazija iz Smederevske Palanke, Prva tehnička škola iz Kragujevca, Šabačka gimnazija, Tehnička škola „Kolubara“ iz Lazarevca, Tehnička škola „Mileva Marić Ajnštajn“ iz Novog Sada i Šesta beogradska gimnazija iz Beograda.

Odabrana su četiri projekta koja će biti podržana sa po 1.000 EUR u dinarskoj protivvrednosti.

Pobedničke ideje su:

  • “Socioteatar”, Gimnazija „Sveti Sava“, Požega
  • “Zelena Šesta”, Šesta beogradska gimnazija, Beograd
  • “Nek se čuje!”, Palanačka gimnazija, Smederevska Palanka
  • “Re-Cycle”, Gimnazija, Novi Pazar.

Program „Znanje za održivi razvoj“ realizuje se u okviru projekta „ Podrška jačanju civilnog društva na proces evropskih integracija kroz Nacionalni konvent o Evropskoj uniji – civilno društvo i mladi: uloga i uticaj“.  Projekat  je podržala Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu.