Održivi razvoj    Konkurs za srednje škole: Znanje za održivi razvoj

Konkurs za srednje škole: Znanje za održivi razvoj

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i Istraživačka stanica Petnica pozivaju srednje škole u Srbiji da se prijave za učešće u obrazovnom programu „Znanje za održivi razvoj“. Na konkursu biće izabrano 15 škola. Tim svake škole koja bude izabrana za učešće u programu imaće tri člana – dva učenika i nastavnika, koji će učestvovati u realizaciji programskih aktivnosti.

Obrazovni program „Znanje za održivi razvoj“ ima tri celine.

  • Prva celina je edukativni seminar na temu održivog razvoja koji se realizuje u Istraživačkoj stanici Petnica, krajem marta meseca 2021. godine, koji je namenjen učenicima iz odabranih škola.
  • Nakon seminara u Petnici sledi konkurs na kojem škole predlažu male projekte vezane za održivi razvoj i svoju lokalnu sredinu.  Četiri najbolja projekta biće finansirana sredstvima u iznosu od 1000 evra u dinarskoj protivvrednosti po projektu.
  • Treću celinu čini implementacija navedenih malih projekata u lokalnim zajednicama i promocija tema održivog razvoja. Rok za realizaciju odabranih malih projekata je 31. maj 2021. godine.

Nastavnici koji učestvuju na projektu će imati kontinuiranu podršku da kao koordinatori svojih školskih timova uspešno u svoje lokalne zajednice i škole unesu teme održivog razvoja na nivou dobrog razumevanja i povezivanja sa lokalnim temama i školskim gradivom.

Škole koje su zainteresovane za učešće u programu se prijavljuju putem online formulara. Rok za prijavu je  22. februar 2021. godine.

Za sve dodatne informacije vezane za učešće na konkursu možete pisati na  konkurs@eukonvent.org.

Petnaest škola sa teritorije cele Srbije će biti izabrano za učešće u programu. Prednost će imati one škole koje dobro opišu svoju motivaciju, i iskažu razumevanje značaja tema održivog razvoja za njihove lokalne zajednice.

Program “Znanje za održivi razvoj” se realizuje u okviru projekta “Podrška jačanju uticaja civilnog društva na proces evropskih integracija kroz Nacionalni konvent o Evropskoj uniji  – civilno društvo i mladi: uloga i uticaj”. Projekat je podržala Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu.

Add Comment