Održivi razvoj    Konkurs za srednje škole: Znanje za održivi razvoj

Konkurs za srednje škole: Znanje za održivi razvoj

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i Istraživačka stanica Petnica pozivaju srednje škole u Srbiji da se prijave za učešće u obrazovnom programu „Znanje za održivi razvoj“. Biće odabrano 15 srednjih škola sa teritorije čitave Srbije. Tim svake škole treba da čine dva učenika i nastavnika, koji će učestvovati u realizaciji programskih aktivnosti. Prednost će imati one škole koje dobro opišu svoju motivaciju, i pokažu zašto je održi razvoj važan za njihove lokalne zajednice.

Obrazovni program „Znanje za održivi razvoj“ ima tri celine.

Program počinje seminarom na temu održivog razvoja koji se realizuje u Istraživačkoj stanici Petnica. Seminar će biti održan krajem aprila 2022. godine, a namenjen je učenicima iz odabranih škola.

Nakon seminara u Petnici sledi konkurs na kojem škole predlažu male projekte u vezi sa održivim razvojem i razvojem svojih lokalnih sredina.  Četiri najbolja projekta biće finansirana sredstvima u iznosu od 1000 evra u dinarskoj protivvrednosti po projektu.

Treći deo programa čini sprovođenje odabranih projekata u lokalnim zajednicama i promocija tema održivog razvoja.

Rok za sprovođenje projekata je 31. jul 2022. godine.

Nastavnici koji učestvuju na projektu imaće podršku da kao koordinatori svojih školskih timova u svoje lokalne zajednice i škole unesu teme održivog razvoja na nivou dobrog razumevanja i povezivanja sa lokalnim temama i školskim gradivom.

Škole koje su zainteresovane za učešće u programu  prijavljuju se putem online formulara koji se nalazi na sledećem linku: https://forms.gle/CBWuBaPZvYwVzj3p9

Rok za prijavu je 31. mart 2022. godine.

Za sve dodatne informacije vezane za učešće na konkursu pišite na konkurs@eukonvent.org

Program “Znanje za održivi razvoj” realizuje se u okviru projekta “Podrška jačanju uticaja civilnog društva na proces evropskih integracija kroz Nacionalni konvent o Evropskoj uniji  – civilno društvo i mladi: uloga i uticaj”. Projekat je podržala Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu.