Održivi razvoj    Znanje za održivi razvoj: Odabrani pobednički projekti

Znanje za održivi razvoj: Odabrani pobednički projekti

U okviru programa „Znanje za održivi razvoj“ odabrane su četiri projektne ideje koje će biti podržane  i sprovedene tokom 2021. Nakon seminara na temu održivog razvoja učenici su mogli da predlože male projekte iz oblasti održivog razvoja. Projekti su imali za cilj da proizvedu konkretnu promenu u lokalnim sredinama.

Šansu da konkurišu sa svojim projektima imale su sledeće škole: Ekonomsko-trgovinska škola Bečej, Srednja škola “Dr Đorđe Natošević” Inđija, Gimnazija “Sveti Sava” Požega, Tehnička škola Loznica, Srednja škola “Miloje Vasić” Veliko Gradište, Prehrambeno-hemijska škola Niš, Hemijsko-prehrambena tehnološka škola Beograd, Prijepoljska gimnazija, Ekonomsko trgovinska škola Kraljevo, Valjevska gimnazija, Tehnička škola Ivan Sarić- Subotica, Druga ekonomska škola Beograd, Elektrotehnička škola “Nikola Tesla” Pančevo.

Odabrana su četiri predloga projekta koji će biti podržani sa po 1000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Pobedničke ideje su:

   • Ekološke kućice i hoteli za insekte”, Tehnička škola Loznica
   • Školska eko-bašta”, Ekonomsko-trgovinska škola Bečej
   • Zeleni Atrium u Valjevskoj gimnaziji”, Valjevska gimnazija
   • Biram da kompostiram”, Hemijsko-prehrambena tehnološka škola Beograd.

Projekat “Ekološke kućice i hoteli za insekte” stvoriće nova staništa za ptice i insekte na teritoriji Loznice i pomoći rešavanju problema nastalih usled ubrzane urbanizacije. Ujedno projekat će pomoći da se definišu ugrožene vrste i uključe u turističku ponudu Loznice.

Kroz projekat “Školska eko-bašta” učenici će moći sami da proizvode začinsko bilje neophodno za praktičnu nastavu. Takođe, moći će da nauče kako da promovišu proizvod na lokalnom tržištu, jer će proizvedeno prodavati na zelenim pijacama. Ideja je da se u plasiranje proizvoda na tržište uključe učenici svih profila – kuvari, komercijalisti, trgovci, finansijski administratori itd.

Projekat “Zeleni Atrium u Valjevskoj gimnaziji” promoviše oživljavanje mikroprostora kroz koncept zelene gradnje. Budući da škola nema školsko dvorište, projekat će pomoći da učenici imaju časove na otvorenom, i da slobodno vreme u školi provode u zelenom atriumu umesto van škole. Jedan deo prostora će biti namenjen za ostavljanje đačkih bicikla, čime će podsticati održiva urbana mobilnost u gradu kod budućih generacija.

Projekat “Biram da kompostiram” posvećen je smanjenju otpada od hrane, izradom kompostera i saradnjom sa ugostiteljskim objektima u Beogradu. Dobijeni kompost će se potom koristiti za pravljenje školskih uzdignutih leja za sadnju medonosnih biljaka.

Svi projekti će aktivno uključiti lokalnu zajednicu u realizaciju aktivnosti koje će biti sprovedene do 15. oktobra 2021. godine.

Program „Znanje za održivi razvoj“ se realizuje u okviru projekta „ Podrška jačanju civilnog društva na proces evropskih integracija kroz Nacionalni konvent o Evropskoj uniji – civilno društvo i mladi: uloga i uticaj“.  Projekat  je podržala Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu. 

Add Comment